Zf TV

Mihai David, fostul director general al Hidroelectrica: Ne propunem ca într-un termen relativ scurt să se schimbe managerii din companiile mari de stat

01.09.2011, 19:07 171

Ne propunem ca într-un termen relativ scurt să se schimbe managerii din companiile mari de stat, pentru ca aceştia să nu mai cadă pradă influenţelor politice. Dacă ne-a luat 20 de ani să ne dăm seama că trebuie să apelăm la headhunting pentru a aduce oameni eficienţi la companiile de stat, care să facă o selecţie atentă a celor care vor avea pe mână soarta multor bani este foarte bine, numai să se aplice. Însă presiunile politice se vor rezolva numai în cazul în care factorul politic agreează faptul că nu mai trebuie să aibă influenţă în cazul în care vor cu adevărat o eficientizare a companiilor de stat.

În primii ani de după '89, oamenii valoroşi au fost atraşi în companiile de stat, însă din 2005 încoace trendul s-a schimbat şi s-au numit oameni în funcţie de schimbările de la guvernare.

Sunt alte condiţii de piaţă la stat, diferenţa dintre un pachet pentru un CEO al unei companii private şi cel al unei companii de stat este ca de la cer la pământ. Managerii din privat care au acceptat până acum să meargă la o companie de stat au ales să facă acest lucru pentru că l-au privit ca pe o provocare personală, pentru a învăţa lucuri, deşi, în mod normal, pachetul salarial este legat de performanţă.

Problema este la procesul de selecţie, pentru că, în general, obiectivele unui mandat din prezent al unui manager dintr-o companie de stat sunt foarte "subţiri".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels