Ziarul de Duminică

A doua viata a artistului

A doua viata a artistului
13.07.2007, 22:01 17

Ca orice lucru nou, universul virtual Second Life are toate datele pentru a-i scandaliza pe conservatori, fiind considerat adesea un loc de refugiu al frustratilor, al nebunilor, al satanistilor chiar, care ar nega existenta de Apoi.

Este clasicul caz in care foarte multi critica un fenomen fara a-l cunoaste, fara a-l experimenta, din simplul motiv ca noutatea ii uimeste. In ciuda faptului ca este privit adeseori ca o perversiune digitala, Second Life are un urias succes mondial. Numarul "locuitorilor" inregistrati va ajunge curand la opt milioane si va sari de zece pana la sfarsitul anului - echivalent al populatiei Ungariei, de pilda.
Mecanismul de acces in aceasta lume digitala e destul de simplu: incarci pe computer un soft, te inregistrezi si accesezi un site. In acel moment, patrunzi intr-un univers grafic care reproduce lumea terestra in trei dimensiuni. Tu esti la randu-ti un personaj. Te zaresti pe ecran si te manevrezi din taste si maus. Ai libertatea sa iti alegi orice infatisare (inclusiv de animal mitologic) si sa interactionezi cu ceilalti locuitori. Gratie unor aplicatii software, poti construi destul de usor cladiri, amenaja gradini si orase, infiinta cluburi, construi corabii sau avioane. Ai ocazia sa recreezi cam orice componenta a lumii reale si sa-i adaugi tuse onirice. De altfel, in SL modalitatile preferate de deplasare sunt zborul si teleportarea.
Si mai ales poti crea conexiuni intre site-urile de pe Internet si creatiile din Second Life. Ai si posibilitatea de a importa imagini si sunete (bineinteles, muzica) din lumea reala. Multumita acestor unelte, Arta a patruns aici in mod natural. S-au coagulat deja comunitati de artisti care creeaza in situ opere sau importa replici din lumea reala. In SL intalnesti destule filiale ale marilor edituri internationale care au descoperit in mediul virtual un excelent mijloc de promovare. Au fost reconstruite aici replici ale librariilor care expun coperte si scurte descrieri ale cartilor proaspat aparute. Un singur click de maus este de ajuns pentru a fi dirijat pe site-ul editurii, unde gasesti un plus de informatie si mai ales ti se da posibilitatea de a comanda cartea online. In Second Life sunt si o multime de galerii de arta in care identifici o larga paleta de lucrari, de la adevarate capodopere ale kitsch-ului, pana la unele destul de interesante.
Cum Romania este, in Second Life, alaturi de Polonia, cea mai activa tara din Europa Centrala si de Est, se remarca in ultima vreme cateva prezente autohtone interesante pe teritoriul artistic.
Deocamdata doar doua exemple, gazduite de primul oras romanesc, botezat New City si fondat de omul de afaceri Clement Nicolaescu: un Poetry Corner, spatiu in care sunt expuse manuscrise ale poetului Ioan Es. Pop si galerii de arta in care sunt vernisate replici ale lucrarilor "reale" semnate de Georgiana Manea si Cristi Suteu. Prezenta acestor artisti este o premiera pentru Romania si nu dam dovada de insanitate daca indraznim sa spunem ca avem de-a face cu un moment istoric al unui nou model de civilizatie care abia se intrupeaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO