Ziarul de Duminică

A doua viaţă a bătrânului Turn de apă/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

17.10.2013, 23:40 47

Nicolae Manolescu, al treilea mandat

Criticul literar Nicolae Manolescu a fost ales preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR), pentru a treia oară. „O corvoadă în plus, a declarat el. Desigur este şi o onoare că m-au reales colegii mei, dar este o corvoadă în plus.”

În ceea ce priveşte planurile sale în acest nou mandat, Nicolae Manolescu a precizat că are două priorităţi oarecum diferite. „Una dintre priorităţi este stabilizarea financiară,  materială, a Uniunii Scriitorilor, care, ca toată lumea, a trecut şi cred că mai trece printr-o criză, şi a doua, creşterea vizibilităţii scriitorilor, a breslei, cu alte cuvinte a statutului social al scriitorului, care nu mai este nici măcar ce-a fost pe vremea comunismului.  Sigur, nu aspirăm neapărat să fim vedete precum fotbaliştii sau top-modelele, dar măcar să avem un statut social cuviincios.”

Nicolae Manolescu a fost ales preşedintele USR cu 705 voturi, în timp ce contracandidatul său, Dan Mircea Cipariu, a obţinut 196 de voturi. 37 de voturi au fost anulate. Mandatul preşedintelui USR are o durată de cinci ani.

După ce şi-a depus candidatura, Nicolae Manolescu a anunţat că îl va propune pe Varujan Vosganian în funcţia de prim-vicepreşedinte şi pe Gabriel Chifu în funcţia de vicepreşedinte.

Statutul Uniunii Scriitorilor din România (USR) a fost modificat pe 12 martie şi i-a permis lui Nicolae Manolescu, care se afla la al doilea mandat la conducerea USR, să candideze pentru un al treilea mandat în funcţia de preşedinte al uniunii.

Nicolae Manolescu a fost ales iniţial în funcţia de preşedinte al USR în anul 2005 şi a fost reales în această funcţie în noiembrie 2009. Cel de-al doilea mandat al lui Nicolae Manolescu în fruntea Uniunii Scriitorilor expiră în noiembrie 2013.

Nicolae Manolescu, născut în 1939, este membru corespondent al Academiei Române, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar şi fost politician. Ambasador al României la UNESCO, el este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani. Din 1990, Manolescu este director al revistei România literară.

Cel mai vechi cinematograf

Eden-Théâtre, „cel mai vechi” cinematograf din lume (foto 1), în care au fost proiectate în 1899 primele filme ale fraţilor Lumière, a fost renovat şi redeschis oficial, în localitatea La Ciotat din sudul Franţei. Clădirea are de acum o faţadă care şi-a regăsit aspectul iniţial, în ocru şi mozaic, şi se distinge pe fundalul marin al acestei comune balneare din sudul Franţei, aflată la o jumătate de oră de mers cu automobilul de oraşul Marsilia, unde familia Lumière venea să îşi petreacă vacanţele la sfârşitul secolului al XIX-lea. În acea clădire, pe 21 martie 1899, 250 de spectatori uimiţi au descoperit primele filme realizate de Louis şi Auguste Lumière. Data de 21 martie 1899 a devenit legendară şi a făcut din Eden-Théâtre din La Ciotat „decanul de vârstă” al sălilor de cinema, pe măsură ce „surorile” sale au dispărut odată cu trecerea anilor. Eden-Théâtre a scăpat de acest destin tragic graţie determinării de care au dat dovadă câţiva locuitori din La Ciotat. Funcţionând atât ca sală de spectacole, unde au debutat pe scenă celebrii Fernandel şi Yves Montand, cât şi ca sală de cinema, Eden-Théâtre s-a confruntat în anii '80 cu numeroase dificultăţi: administratorul său a fost asasinat de câţiva răufăcători care au dorit să fure încasările, iar publicul a devenit tot mai puţin numeros. Micuţa sală din sudul Franţei nu avut de ales şi a fost nevoită să se închidă, cu excepţia unei săptămâni pe an, când găzduia un festival dedicat primelor filme francofone din cinematografie. În 1995, sala a fost însă închisă definitiv din motive de securitate.

Uniunea Cineaştilor sărbătoreşte 50 de ani de la înfiinţare

Uniunea Cineaştilor din România (UCIN) sărbătoreşte împlinirea a 50 de ani de la înfiinţare prin proiecţii de filme clasice, care vor avea loc de luni până joi, la cinema Studio, precum şi printr-o gală de premiere organizată pe 28 octombrie, la Ateneul Român din Bucureşti, informează instituţia.

Potrivit UCIN, împlinirea celor 50 de ani de la înfiinţarea Uniunii Cineaştilor din România este un eveniment aniversar, un bun prilej de a îi onora pe cei ale căror idei şi a căror muncă s-au transformat în capodopere cinematografice, de a viziona peliculele care au marcat parcursul filmului românesc şi de a-i premia pe cei mai merituoşi cineaşti autohtoni.

Începând de luni, cinematograful Studio găzduieşte o serie de proiecţii ale unor filme de ficţiune, documentare şi de animaţie - o gală a filmului românesc care readuce în prin plan pelicule ca „Meandre”, regia Mircea Săucan, „Nunta de piatră”, regia Mircea Veroiu şi Dan Piţa, „E pericoloso sporgersi”, regia Nae Caranfil, „Răscoala”, regia Mircea Mureşan, „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”, regia Sergiu Nicolaescu, „4,3,2”, regia Cristian Mungiu, şi „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu. Astfel, până joi, cinematograful Studio deschide uşile tinerilor cineaşti, dar şi tuturor cinefililor care vor să ia parte la gala aniversară UCIN.

Pe 28 octombrie, de la ora 18.00, la Ateneul Român se va desfăşura festivitatea de premiere a unora dintre cei mai importanţi cineaşti români. Invitaţii vor viziona şi un documentar realizat de Vlad Leu, care urmăreşte traseul Uniunii Cineaştilor din România, şi vor lua parte la concertul susţinut de pianistul Andrei Licareţ, distins cu numeroase premii internaţionale, şi de celebra formaţie Violoncellisomo, condusă de profesorul Marin Cazacu.

„Anul acesta împlinim 50 de ani. Nu este doar un moment aniversar, este un prilej să ne  amintim că, acum 50 de ani, cineaşti şi oameni de cultură de prestigiu au semnat un document prin care a luat naştere Asociaţia Cineaştilor (ACIN). Printre ei: Victor Iliu, Ion Popescu Gopo, Titus Popovici, Iulian Mihu, Manole Marcus, Mirel Ilieşiu, Doru Segall, Dumitru Carabăţ, Titus Mesaros, Mihai Iacobşi mulţi alţii. Aceasta asociaţie a apărat drepturile cineaştilor. Uniunea Cineaştilor, care s-a format în 1990 pornind de la structura ACIN, a apărat nu numai drepturile cineaştilor, ci şi demnitatea lor. Astăzi, filmul românesc este respectat în lume la fel cum a fost respectat şi în anii '60, '70, '80. Multe generaţii de cineaşti au creat filme de referinţă distinse cu mari premii naţionale şi internaţionale. Astăzi uniunea noastră cuprinde mari personalităţi, creatori, realizatori, oameni care şi-au legat destinul de arta filmului. Ei trebuie respectaţi şi răsplătiţi pentru efortul lor. Iar cei care nu mai sunt printre noi trebuie omagiaţi pentru valoarea operei lăsate moştenire”, spune Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România.

 

Arta – noua identitate a Turnului de apă

Turnul de apă şi artă din Pantelimon (foto 2) a fost inclus în Ghidul RePAD (Reabilitare_Patrimoniu Arhitectura Dezvoltare), editat de Asociaţia Rhabillage şi lansat săptămâna trecută la Bucureşti. Proiectul derulat de Make a Point, cu sprijinul ING Bank România - de transformare a Turnului de apă în Turn de artă - deschide secţiunea „Fonduri private” din capitolul dedicat banilor pentru reabilitarea patrimoniului. Fotografiile care ilustrează povestea Turnului arată interiorul şi pictura de pe rezervorul de apă. În present, proiectul se află pe ultima sută de metri cu construcţia scării elicoidale din jurul turnului.
Apariţia în Ghidul RePAD este rezultatul unei munci de şapte ani de documentare urbană şi de experimente făcute de o mână de studenţi şi arhitecţi pasionaţi de patrimoniu. Ei au dezvoltat mai întâi proiectele Case Care Plâng şi Case Care Nu mai Plâng, iar Ghidul Re_PAD spune azi povestea patrimoniului românesc, prin câteva exemple de succes.
Aceasta este o primă lucrare de acest gen care apare în România, într-o formă grafică deosebită, însoţită de un DVD, şi care abordează problematica patrimoniului arhitectural sub diverse aspecte: legislativ, financiar, economic, tehnic. Cei interesaţi, de la specialişti la simpli pasionaţi de arhitectură, pot afla din ghid „cum se face” ca să salvezi istoria cuprinsă într-o casă.
Ghidul este scris în română, franceză şi engleză şi poate fi cumpărat online de pe site-ul dedicat www.re-pad.ro.

 

Vizite ghidate în Corpul Central al Palatului Regal

Muzeul Naţional de Artă al României invită publicul în acest week-end la o serie de vizite ghidate în spaţiile istorice recent restaurate din Corpul Central al muzeului (Sufrageria Regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor - foto 3).

 

Participarea se face numai pe bază de înscriere individuală prealabilă prin e-mail la programari@art.museum.ro sau prin telefon la 021.314.81.19.

 

Vizitele au loc astfel:

- sâmbătă, 19 octombrie, de la orele 11.30, 14.00 şi 17.00;

- duminică, 20 octombrie, de la orele 11.30, 14.00 şi 17.00; 

 

Programările se fac în perioada 14 - 18 octombrie, între orele 10.00-16.00.

Durata: aproximativ o oră;

Tarif: 20 lei (ghidajul inclus);

 

Cu acest prilej poate fi vizitată şi expoziţia Fragmente de memorie - Portrete Regale. Palatul Regal, care îşi propune să reconstituie momente din istoria familiei regale (în anexa Sălii Tronului) şi a Palatului Regal (în anexa Sufrageriei Regale). Fotografii de epocă, planuri ale clădirii, piese de mobilier, portrete regale şi obiecte disparate ajunse până la noi sunt astăzi expuse în calitatea lor de supravieţuitori ai unor vremuri apuse.

Corpul Central al Muzeului Naţional de Artă al României se poate vizita în al treilea week-end al fiecărei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO