Ziarul de Duminică

A unsprezecea

19.10.2007, 22:07 11

Pe 11 octombrie, scriitoarea britanica Doris Lessing a devenit cea de-a unsprezecea femeie laureata cu premiul Nobel pentru literatura, fiind si cea mai inaintata in varsta dintre premiatii tuturor timpurilor (pe 22 octombrie va implini 88 de ani). In cazul sau, motivatia comitetului Nobel a fost dorinta de a recompensa "povestitoarea epica a experientei feminine, care, cu scepticism, ardoare si forta vizionara analizeaza o civilizatie divizata". Mai ales dupa publicarea romanului sau clasic The Golden Notebook, a fost acuzata (printre altii) de reputatul critic american Harold Bloom ca a "lansat o cruciada impotriva partii masculine a omenirii". Insa scriitoarea nu a ezitat sa fie la fel de intransigenta cu femeile, zugravindu-le ca pe fiinte capabile, la randul lor, de generozitate ori malitie.
Nascuta in Iran pe 22 octombrie 1919, din parinti britanici, Doris May Tayler s-a mutat, in 1925, alaturi de acestia si de fratele mai mic, in colonia britanica din Rhodesia de Sud (astazi Zimbabwe), unde familia spera sa se imbogateasca din cultivarea porumbului. Insa soarta nu le-a suras, iar consecinta a fost un trai destul de aspru.
La zece ani scria o piesa de teatru intr-un act ale carei personaje erau capete incoronate shakespeariene iar la 15 ani parasea definitiv scoala, preferand sa fie autodidacta.
A fost maritata de doua ori, a crescut trei copii si a fost martora unora dintre cele mai spectaculoase schimbari din istoria omenirii: apartheid, comunism, nazism, evolutia contorsionata a Imperiului Britanic etc.
In prezent locuieste la Londra, lucrand la romanul pe care il pregateste, The Cleft, al carui subiect se anunta pasionant. In cele peste patruzeci de romane pe care le-a scris, Doris Lessing a vorbit despre ciocnirea culturilor, despre contorsionarile ireversibile pe care le provoaca razboiul in sufletele oamenilor, despre integrarea constiintei individuale in cea sociala si mai ales despre dreptul femeilor moderne de-a nu mai accepta (precum intregi generatii anterioare) ca viata lor sa impietreasca intr-un ideal domestic.
Pana acum, din opera ei au fost publicate in Romania doua volume: O coborare in Infern (1986) si Povesti americane (1989).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels