Ziarul de Duminică

A venit "Vremea demonilor" literaturii romane

05.06.2000, 00:00 23



In vremea din urma, se aude tot mai mult in lumea literara de Grupul Kult insa, cu exceptia catorva initiati, nimeni nu pare sa stie prea bine cu ce se mananca el.

Pentru inceput, sa spunem ca sunt cativa tineri autori care s-au gasit unul pe altul prin cenaclurile SF ale perioadei post-revolutionare. Cel in jurul caruia s-a coagulat grupul este Costi Gurgu.

El a avut sansa sa studieze o vreme la Londra. Acolo s-a ocupat si de literatura, asa ca a trecut prin mai multe cenacluri, fixandu-se in cele din urma la Willesden Writers Group, o asociatie a scriitorilor dintr-o anumita zona a Londrei.

Acolo s-a informat in legatura cu toate curentele noi in literatura londoneza a momentului si, mai mult, a invatat cum trebuie facut un astfel de cenaclu inchis - pentru ca in acel grup nu erau primiti decat oamenii care scriau si dovedeau ca au talent literar, nici un neofit.

Acesta este modelul Grupului Kult. Membrii lui constanti sunt: Costi Gurgu, Ana-Maria Negrila, Vali Dia - specialista in design, ea se ocupa cu imaginea grupului -, Mirel Palada si Bogdan Bucheru. Exista si cativa scriitori afiliati gruparii: Horia Nicola Ursu (editor din Satu-Mare care a fost captivat de proiectul celor de la Kult de a face o antologie foarte speciala si a vrut sa participe si el), Florin Pintea si Jean-Lorin Sterian. Vor aparea cu totii pe coperta antologiei "Vremea demonilor", in curs de aparitie la editura Image.

Despre ce este vorba? Despre povestiri scrise in stiluri inedite in Romania - horror, fantasy (fantezii eroice), dark-fiction, cyberpunk, precum si mixari de nedefinit ale acestor genuri.

Partea deosebita a "Vremii demonilor" e ca autorii ei si-au ales o zona bine precizata a Bucurestiului (Mitropolie, Unirea, Lipscani) unde se desfasoara actiunea tuturor povestirilor. De asemenea, personajele se muta dintr-un text in altul, chiar daca autorii le privesc foarte diferit - sau tocmai de aceea -, incercand sa redea diversitatea vietii.

Preocupati foarte mult de imagine (cercul lor cuprinde mai multi graficieni si designeri), autorii din grupul Kult au facut foarte multe fotografii in zona, pe care le vor folosi ca ilustratii. De fapt, tinerii autori incearca sa deschida literatura atat spre ultimele cuceriri ale tehnologiei, cat si spre lume, spre publicul larg - si de aici interesul deosebit pe care il acorda imaginii.

"Vremea demonilor" reprezinta si incununarea unui succes. Tinerii autori si-au dat seama ca sunt pe drumul cel bun pe cand se aflau la Calarasi, la Colocviul National de SF organizat de criticul Dan-Silviu Boerescu, unde au castigat majoritatea premiilor (Costi Gurgu - Marele Premiu, Florin Pintea - Premiul I, Ana-Maria Negrila si Bogdan Bucheru - Premiul II, Jean-Lorin Sterian - Premiul I pentru eseu).

Intre timp, doi dintre autorii "Vremii demonilor" au debutat cu volume personale: Costi Gurgu a publicat "Ciuma de sticla", o carte de povestiri stranii, iar Jean-Lorin Sterian si-a scos a doua carte - "Scriitorul a iesit la vanatoare" -, dupa ce debutase acum doi ani cu "Baltazar".

Membrii Grupului Kult au o sumedenie de proiecte. Se gandesc deja la o a doua antologie, a carei idee e, deocamdata, tinuta secreta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO