Ziarul de Duminică

Afaceri cu dezastre anuntate

17.08.2007, 18:46 15

Ok, bine, am cumparat medicamentul despre care ni s-a spus, prin voci oficiale si autorizate, ca ar fi vaccin impotriva gripei aviare. In realitate nu era nici una, nici alta. Adica nu e vaccin, ci tratament, si nici nu previne, nici nu vindeca gripa aviara, ci are unele rezultate in tratamentul acesteia. In plus, dupa cum am aflat ulterior, nu ti-l administrezi singur, e nevoie de recomandarea unui medic. Ca-n bancul cu Sostakovici.
L-am cumparat - de fapt, mi l-a luat un prieten, in zilele alea cand innebuniseram cu totii - pentru ca insasi Organizatia Mondiala a Sanatatii, prin purtatorii ei de cuvant, anuntase nici mai mult nici mai putin decat ca, in legatura cu o pandemie de gripa aviara, intrebarea e cand, nu daca. Sigur, la cateva sute de bolnavi in lume, m-am intrebat de ce OMS n-a declarat de mult pandemie de HIV/SIDA, unde vorbim de zeci de milioane de persoane infectate. Dar am luat medicamentul si l-am pus in frigider. Just in case. In frigider e si acum. Intre timp, nu se mai vorbeste despre gripa aviara. Asa cum nu se mai vorbeste despre boala vacii nebune. Nici despre Ebola. Nici despre febra hemoragica. Toate - la vremea lor - pandemii iminente.
De asemenea, opinia publica a uitat ca, in urma cu doar cativa ani, se vorbea insistent despre o noua era glaciara. Ei!, dar ce mi-e glaciar, ce mi-e canicular, nu stiti ca extremele se aseamana? Acum ne incalzim global. Drept care in vara asta a fost foarte cald. Drept care presa a anuntat ca se termina apa. Care apa? Toata apa. De la robinet si din supermarketuri. Care s-au golit rapid. Si de apa, si de aparate de aer conditionat. S-a cumparat tot - si apa pe care n-o prea bea nimeni, si aparatele de mana a saptea. Banuiesc ca o fi avut cineva de castigat din toata agitatia asta.
Deci: am cumparat "vaccin" anti gripa aviara, am cumparat apa, am cumparat aparat de aer conditionat. As vrea sa pot anticipa ce urmeaza sa trebuiasca sa cumpar. Avand in vedere unele informatii zguduitoare ale presei, la un moment dat se parea ca vom cumpara masiv medicamente contra meningitei. Dar - fie ca nu exista asa ceva, fie ca producatorii nu s-au organizat rapid - perspectiva a cazut. Iata un flagel evitat!
Daca mai tine amenintarea cu incalzirea, probabil se vor da tunuri cu costume de baie, piscine, palarii de soare, lotiuni de plaja sau - iata o idee! - inchirieri de pesteri, unde e racoare.
Daca nu, inventam altceva.
tczarojanu@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO