Ziarul de Duminică

Albumul Mimi Şaraga Maxy/ de Ziarul de duminică

Albumul Mimi Şaraga Maxy/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

04.07.2013, 23:43 583

„Mă întrebam pentru ce mai expun eu? De ce? Cine are nevoie de lucrările mele, ale sufletului meu, ale inimii mele, ale minţii mele, ale cărnii şi oaselor mele, ale echilibrului şi ale întregului meu dezechilibru, ale puţinelor mele bucurii şi ale multelor mele dezastre sufleteşti?” (Mimi Şaraga Maxy)

În luna iulie, Artmark celebrează arta iudaică.

Într-o atmosferă selectă, creată de Expoziţia Judaica, dedicată artei, tradiţiei şi cultului evreiesc, luni, 1 iulie, la Palatul Cesianu-Racoviţă, din Bucureşti, s-a lansat albumul „Mimi Şaraga Maxy” de Ana-Maria Vicol. În cadrul evenimentului au luat cuvântul: Mircea Deac, critic de artă, Ana-Maria Vicol, autoarea albumului şi Mihaela Varga, editor Maiko.

Mimi Şaraga-Maxy (1923-2006), soţia lui Max Herman Maxy, a părăsit România în anul 1982. S-a stabilit în Israel, unde şi-a continuat activitatea expoziţională, devenind membră a Asociaţiei Pictorilor şi Sculptorilor din această ţară. După căsătoria cu dr. Albert Kan, s-a stabilit în Franţa, la Brive, în 1995. Din 1999 a devenit cetăţean francez. A continuat să picteze şi să expună, semnându-şi lucrările Mimi Maxy Kan. A avut mai multe expoziţii personale: în 1997 la Muzeul „Edmond Michelet” din Brive, în 1998 şi 2001 la Muzeul din Tulle.

Multe dintre picturile şi obiectele estetice create de Mimi Şaraga-Maxy până în 1982 se află la Muzeul Brăilei. Compoziţiile monumentale ale pictoriţei Mimi Şaraga-Maxy, prin cromatica cu tonuri închise, au o atmosferă dramatică.

În anul 2006, Muzeul Brăilei, ca semn de mulţumire pentru că a donat oraşului o impresionantă colecţie de aproape 400 de lucrări, i-a organizat o expoziţie personală la Galeriile de Artă. Donaţia fusese făcută în anul 1985, la trei ani după ce artista părăsise România.

Mimi Şaraga-Maxy a fost un artist complex, ale cărui lucrări valorează acum miloane de euro. De la Max Hermann-Maxy Muzeul din Brăila are în colecţiile sale 121 lucrări de pictură, grafică şi piese de artă decorativă proiectate şi realizate între 1924-1934: covoare, mobilier, obiecte utilitare din metal, legături de carte, iar de la Mimi Şaraga-Maxy deţine, prin donaţie, 358 desene, picturi şi obiecte estetice create de artistă până în 1982. La Brăila vin mereu specialişti de pe întregul continent doar pentru a studia lucrările acestor artişti de marcă pentru avangardismul european.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO