Ziarul de Duminică

Amintirea prezentului

Amintirea prezentului
02.03.2007, 21:56 59

Galeria Caminul Artei parter gazduieste, in perioada 22 februarie - 7 martie 2007, expozitia tinerei pictorite Lucia Segarceanu, intitulata Existenta omului - amintirea prezentului.
Lucia Segarceanu a absolvit Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti in 2006, la clasa de pictura a profesorului Gheorghe Anghel si este masteranda in arte vizuale.
Apropierea conceptuala de artistul Christian Boltanski si preferinta sa pentru existentialismul anticipativ al lui Soren Kierkegaard sau pentru cel programatic al lui Jean- Paul Sartre si Albert Camus, precum si pentru eseurile lui Ernesto Sabato alimenteaza drama individului angoasat caruia ii adreseaza aceste lucrari.
Lucia Segarceanu este constienta de distantarea fata de divinitate a antieroului contemporan, de singuratatea morbida prezenta intr-o lume distructiva, de raceala orasului si a industrializarii fortate si de lipsa unei comunicari directe cu primordialitatea.
Realitatea existentei gri a omului saracit de principii si bantuit de anxietati este comprimata in materii brute, dense, artificiale, suprapuse peste imagini cu simboluri antropocentrice deformate, distruse si mult prea indepartate temporal.
Fotografii cu statuia lui Hermes sau cu trupuri de femei voluptuoase, ce reprezinta imaginea unor idealuri pierdute sunt ingropate - la propriu - intr-un tumult de materie informa, solidificata.
Gamele tonale de griuri si pamanturi amorfe creeaza o monotonie sumbra, vecina cu plictisul, dar sunt scurtcircuitate de suprafete explozive de rosu si galben electric. Ele par a reclama semnificatia unui strigat disperat in desertaciunea urbana.
Spatiul restrans al galeriei permite concentrarea atentiei privitorului asupra detaliilor de materie rugoasa ce sugereaza impietrirea, dezastrul nuclear si zgura existentiala transformata in simbol al distrugerii materiei organice. Picturile in care apar colate central fotografii din Cernavoda, oras emblematic pentru blestemul industrial comunist, completeaza aceeasi idee de instrainare si de drama existentiala consumata in tacere.
In subsidiar, lucrarile sunt un stadiu latent pentru extinderea imaginii pictate in tridimensional, artista dorind sa isi continue cercetarea in spiritul instalationismului si al obiectului fabricat din materiale sintetice reciclabile.
Lucia Segarceanu percepe acut dezordinea existentiala in care considera ca ne aflam, iar cautarile ei plastice nu vor sa fie decat un semnal de alarma transpus in vizual si palpabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO