Ziarul de Duminică

Anonimii ascunşi în lumea artei şi neobişnuitele aventuri ale lunii noiembrie... / de Remus Andrei Ion

Anonimii ascunşi în lumea artei şi neobişnuitele aventuri ale lunii noiembrie... / de Remus Andrei Ion

FOTO: Georgeta Năpăruş - Portret fără chip, ulei pe pânză, 81 x 54 cm, semnat stânga jos, cu roşu, G. Năpăruş. Adjudecat: 4.250 euro, Artmark

Autor: Remus Andrei Ion

23.11.2012, 00:00 219

E de privit îndelung "Portretul unei femei". Nu îi ştim numele, nu s-a transmis până la noi. Dar un mare artist a pictat-o! Cu chipul semeţ, capul lăsat uşor pe spate... Priveşte înainte cu o anume curiozitate, fără eleganţă, precis. El a ales să o picteze din profil, un profil perfect într-un cadru curajos. Tot trupul este aplecat spre spate, pe spătarul unui scaun. De la rochia galbenă cu două funde negre la roşcatul părului strâns într-un coc dezordonat, culorile se taie una pe alta... Proabil că doar urmaşii i-au spus "portretul unei femei", pentru că nu poartă nimic preţios. Cretorul acestui portret a vrut să îi surprindă doar chipul, aproape perfect, să îi păstreze doar o mică strălucire din ochi şi buzele care parcă se pregătesc să spună ceva... El, artistul, s-a semnat în spatele personajului cu majuscule: LUKIANS. Doamna anonimă care a rămas în istoria artei prin creaţia lui Luchian a fost vedeta licitaţiilor din luna noiembrie: 44.000 de euro plus taxe deşi estimările nu treceau de 20.000 de euro. Ar fi fost un mare chilipir un Luchian de 20.000 de euro, dar şi o mare nedreptate pentru "prestaţia" marelui pictor în topurile care vor să schimbe legea pe piaţa de artă... Şi Grigorescu a stat în umbra lui Luchian.

Neobişnuitele încercări ale lumii noiembrie au fost provocate de casele de licictaţii dar şi de anonimii din istoria artei. Artmark şi-a promovat în premieră a serie de licitaţii cu "preţuri accesibile" după ce ani de-a rândul a surprins cu piese gata-gata să mai sară un record. Şi tot Artmark a grupat fără rezerve piese de colecţie pentru o licitaţie de erotism şi una de ezoterism. Însă colecţionarii au decis: în această toamnă s-au cumpărat mai multe portrete ca niciodată! Luchian, Grigorescu, Steriadi, Baba, Vermont, Vasile Varga (!), Tia Peltz, Bernea, Panteli Stanciu etc. sunt artiştii cu lucrările cărora se poate deschide o galerie (cel puţin virtuală) de portrete. În cele mai multe dintre aceste lucrări apar personaje necunoscute, anonimi care au rămas însă în istoria artei pentru că au trecut prin atelierele artiştilor.

Nicolae Grigorescu a lăsat în luna octombrie un "Portret de bătrână" evaluat la doar 33-35.000 euro. Peste mai puţin de o lună a ajuns la licitaţiii şi un "Portret de ţăran" căruia i s-a păstrat şi numele, Matei Rudaru, şi care a căzut sub ciocan la 24.000 de euro cu o estimare ce începea la doar 15.000 euro. Rudolf Schweitzer-Cumpăna a vândut "Bătrână cu tulpan alb", ulei/carton, semnat dreapta jos, adjudecare 1.500 euro. Dar nu şi "Depănuşatul porumbului", o pictură estimată la 5.000 euro.

Au fost şi câteva portrete de expresie, cu personaje anonime ori opere orfane, fără semnătura artistului. "Portret de tânără", ulei pe carton, semnat stânga jos cu brun Carl Gebhardt, 40x33.5cm, datat (1)899, vândut 6.500 lei. "La Femme au Perroquet", ulei pe pânză lipită pe carton, semnat dreapta jos cu negru Jean Mistigu, 47x37.5cm, vândut 3.300 lei.

În premieră, s-au adjudecat şi autoportretele Jean Steriadi, Corneliu Baba, Vasile Varga, Horia Bernea. Plus un portret al sculptorului Ion Irimescu realizat de Baba. "Portretul fără chip" al Georgetei Năpăruş şi "Păpuşarul" lui Dimitrie Gavrilean ridică arta portretului peste o directă reproducere a unui personaj. Imaginaţie pură!

artalicitata.blogspot.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO