Ziarul de Duminică

Antroposofie practică/ de Ziarul de duminică

Antroposofie practică/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

23.11.2012, 00:05 72

Era firesc ca Editura Univers Enciclopedic Gold, una dintre cele care se ocupă de mulţi ani de antroposofie, să ajungă să conceapă, în cadrul mulţimii de traduceri din acest domeniu, Rudolf Steiner cu deosebire, şi o colecţie de "antroposofie practică". Asupra primelor titluri ne vom opri în acest număr al ziarului.

Bernard Lievegoed - Omul la pragul lumii spirituale. Provocările lumii interioare. Ediţia a doua, revizuită. Traducere din limba franceză de Mirella Pintea. Confruntarea cu ediţia germană - Cristina Muică. Traducerea notelor din limba germană - Sorin R. Ţigăreanu.

Cartea psihiatrului olandez Bernard Lievegoed vorbeşte despre dezvoltarea interioară. Germenii creşterii interioare, care se află în orice fiinţă umană, sunt descrişi sistematic, atât pentru cei aflaţi pe calea de autocunoaştere, cât şi pentru terapeuţi. Sunt descrise căile antice de dezvoltare interioară - cea egip­teană şi cea nord-europeană - dar şi calea creştină rosicruciană, căile orientale şi abordarea creştină medievală. Autorul se apleacă şi asupra multiplelor aspecte ale "dublului" omenesc. De asemenea, el examinează pe larg, din perspectivă medicală şi socială, diferiţi factori fiziologici şi psihologici în relaţia omului cu Pământul, Soarele, Luna şi planetele sistemului solar.

Bernard Lievegoed, 1905-1992, a fost medic, educator şi psiholog industrial, fondator al Institutului Pedagogic Olandez. Pentru cartea de faţă a primit Premiul Golden Quill.

Georg Kuhlewind - De la normal la sănătos. Căi de eliberare a conştiinţei bolnave. Traducere din limba germană de Diana Sălăjanu. Postfaţă de Sorin R. Ţigăreanu.

Starea de captivitate şi formele nesănătoase în care se află conştienta omului de azi constituie punctul de pornire al acestei cărţi. Lucrarea este un ghid practic pentru cei care vor să-şi îmbunătăţească starea generală a conştientei, este o carte de psihologie spirituală şi un manual contemporan pentru cultivarea vieţii interioare. Printr-o autoobservaţie metodică, putem descoperi cheile eliberării conştientei noastre din fundăturile şi automatismele la care a ajuns. Prin educarea atenţiei, cel care practică exerciţiile propuse de autor începe să-şi extindă aria posibilităţilor de înţelegere şi de acţiune. Exerciţiile sunt inspirate de calea octuplă a lui Buddha şi de calea cunoaşterii spirituale a lui Rudolf Steiner. Parcurgerea lor poate duce la făurirea unei vieţi noi, în care intuiţiile supraconştiente joacă rolul principal. Se ajunge atunci la starea de a fi prezent la experienţa bucuriei şi a gândirii vii, care sunt sursa sănătăţii durabile a omului.

Georg Kuhlewind (1924-2006) s-a născut în Ungaria şi a studiat ştiinţele naturii, lucrând apoi în cercetare şi predând la universitate. Fiind interesat de cercetări în domeniul spiritual, a studiat psihologia, istoria religiilor, antroposofia, budismul Zen. A cercetat fenomenologia stărilor de conştienţă, meditaţia, educarea gândirii, pe care le-a şi practicat în mod intens şi despre care a ţinut numeroase prelegeri. A condus seminare şi grupe de lucru în întreaga lume. A publicat numeroase cărţi cu această tematică.

"Oamenii - spune Kuhlewind - au ajuns la nesiguranţă lăuntrică din cauză că regulile şi punctele de sprijin tradiţionale ale vieţii se clatină. Când port înlăuntrul meu o nesiguranţă arzătoare - ce sens are totul ? - cum ar putea să mă împlinească o meserie sau alta ? În vremurile mai vechi, de aceste probleme existenţiale se ocupau doar câţiva "aleşi". În zilele noastre există foarte mulţi "aleşi" fără ca ei s-o ştie. În rândurile omenirii a avut loc o dezvoltare deosebit de puternică a conştientei, cu consecinţe atât pozitive, cât şi negative. Mulţi oameni nutresc interes faţă de asemenea probleme. Idealul ar fi ca ei să se ocupe în mod obiectiv de ele în timpul liber, în loc să şi-l petreacă prin exercitarea unui hobby obişnuit. Aceste întrebări sunt cealaltă latură a cunoaşterii de sine şi contribuie la dobândirea acesteia. Omul înţelege astfel mai bine situaţia omenirii, pe a sa proprie şi ajunge la o vieţuire reală de sine. Se cunoaşte pe sine în calitate de fiinţă cunoscătoare, până ce a eliminat orice nesiguranţă. Atunci el poate excela în practicarea meseriei sale care, în sine, nu-i aduce satisfacţie, fără a mai urmări prin ea scopuri colaterale cum ar fi confirmarea propriei valori. Este foarte bine dacă găsim mulţumire în meseria noastră. Dar dacă aceasta o găsim nu în ceea ce facem pe tărâm profesional - tratarea bolnavilor în cazul medicului, predarea în cazul dascălului, pantoful de calitate în cazul pantofarului - , ci în "succes", atunci calitatea muncii noastre nu este garantată. Există cazuri - dupa cum se ştie - în care succesul nu merge întotdeauna mână în mână cu calitatea produsului sau a prestaţiei. În cazul oamenilor pe care i-am caracterizat aici, este timpul ca ei să se ocupe de probleme general-umane: Cine este omul ? Ce este destinul ? Ce înseamnă evoluţia lumii ? Ce este spiritul ? sau: Ce este vorbirea ? Un efect al acestui lucru este că ei nu vor avea rezultate mai rele pe tărâm profesional, dimpotrivă."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO