Ziarul de Duminică

Asistaţii social (I)/ de Rareş Năstase

Asistaţii social (I)/ de Rareş Năstase

Autor: Rares Nastase

08.07.2011, 00:01 351

Asistenţa socială în România e un domeniu atacat de corupţie.Şpaga şi tupeul au făcut să înflorească mafia certificatelor dehandicap, dar şi listele cu beneficiari de lux ai venitului minimgarantat. Avem ţara din Europa cu cele mai multe forme de ajutorsocial, în care aproape jumătate din cetăţeni au ajuns să fiesprijiniţi financiar.

Există zeci de indemnizaţii, ajutoare complementare şi tot felulde alte plăţi cu care, teoretic, statul român sprijină financiarpersoanele în nevoie. Aproape jumătate din populaţia ţării a ajunsîn 2010 să primească o formă sau alta de ajutor material de labugetul naţional. Acordarea s-a făcut însă haotic, fără căautorităţile să-i controleze pe beneficiari. Aşa a apărut mafiacertificatelor de handicap, un domeniu în care, pentru o pensiegarantată, cetăţeni fără probleme de sănătate plătesc şpăgiconsistente. O caracatiţă care include medici, funcţionari dinprimării şi din Direcţiile de Asistenţă Socială.

Dezbrăcat, revoltat, violent, un bărbat, unul din cei 88 de miide români cu handicap fictiv, e supărat că este anchetat. LaVâlcea, o femeie, ajutată social, îi atacă cu pietre pe aleşiilocali veniţi să facă anchetă. Locuieşte în vilă, conduce maşini delux şi primeşte de la stat ajutor de aproape 500 de euro. În Timiş,unii medici s-au îmbogăţit după ce au eliberat certificate denevăzători unor oameni perfect sănătoşi.

Ce au în comun toţi aceşti oameni? Sunt la mila statului, carenu se sfieşte să aloce 2 miliarde de euro din buget pentru a-iajuta. Unii pe bună dreptate, jumătate, însă, ilegal. Un stat maimult decât darnic cu oameni care trăiesc exclusiv din acest bani,cu asistaţi de lux ce conduc maşini de zeci de mii de euro, cunevăzători şoferi, cu rude ale unor aleşi locali prea bogaţi că sănu-şi permită un ajutor social.

România e tărâmul miracolelor. Handicapaţii se însănătoşescrapid în faţa camerei de luat vederi şi se vindecă pe loc deorbire, deficienţe locomotorii grave sau incapacitate de muncă.Statul român e darnic. Pe de o parte împrumută miliarde euro de laFMI, pe de alta le dă celor care au nevoie de ajutor, dar şi celorcare n-au nevoie. Avem sistemul cu cel mai mare număr de ajutoaresociale din Uniunea Europeană -alocaţii, indemnizaţii, bugetecomplementare, pensii, şi prestaţii. Românii primesc ajutor decăldură, gaze şi lemne, de naştere, de căsătorie, de părintesingur, pentru creştere copil, alocaţie nou născut, suplimentepentru handicap, însoţitor, indemnizaţie de hrană pentru copii cuprobleme, ajutoare pentru accidente sau ajutor în caz de deces.

Presate de criză, autorităţile au hotărât după ani de zile săfacă controale. Rezultatul a arătat că trăim într-un stat în carerisipa e indemnizaţia oferită de aleşi în anii electorali. Dupăverificări, un sfert dintre cei cu probleme grave, zeci de mii depersoane - s-au însănătoşit peste noapte.

Comună Probota, vara lui 2010. Neculai Rădeanu, de 60 de ani,primeşte lunar 800 de lei pensie pentru handicap gradul unu.Oficial, cu documente, şi-a pierdut aproape total vederea, nu maizăreşte nimic mai departe de 10 centimetri. Într-un moment desinceritate, omul povesteşte cum a făcut rost de acte. Contra uneisume, a obţinut acte de handicapat. Câteva case mai încolo unconsătean, orb şi el.

Comuna Probota, februarie 2011, aceleaşi personaje. Au trecut decontroale şi aşteaptă în continuare ajutoarele sociale. NeculaiRădeanu e şi mai bogat ca anul trecut. Are 2 tractoare şi şi-adeschis şi un magazin, într-o clădire nouă, ridicată în faţă casei.Ne-am întâlnit cu el cu câteva zile înainte să se prezinte la Iaşi,pentru o nouă reevaluare. Omul susţine că vederea i s-a maiîmbunătăţit, dar că problemele persistă. Întrebat dacă nu suntcumva problemele de vedere ale bătrâneţii, omul ia foc. Renunţă lahandicap şi invocă nebunia. Orice, numai să-şi primească banii cucare a fost obişnuit. E dispus să scadă din gradul de handicap dacătrebuie, dar la bani nu renunţă câtă vreme şi alţi vecini în satsunt la fel de "nevăzători" şi au trecut cu bine de reevaluareamedicală.

De altfel, Probota e un sat populat de persoane cu handicap. Aşareiese din acte. În faţa barului din comună, un văr al bătrânuluiexhibiţionist susţine că şi el merită o indemnizaţie. Explică şi dece sunt atâţia locuitori cu probleme de vedere.

Vărul Neculai, nevăzătorul care vede, l-a pus în legătură cu ocălăuză care umblă des prin comună. Un bărbat de la Iaşi curelaţii, care i-a ajutat pe cei cu dare de mână să ajungă la mediciînţelegători. Abia spre sfârşitul anului trecut, inspectoriiministerului Muncii au făcut verificări şi au sistat multe dintreplăţi, pe motiv că specialiştii au greşit. Niciun doctor n-a păţitînsă nimic. Autorităţile s-au mulţumit că a scăzut numărulbeneficiarilor, şi nu s-au mai grăbit să ceară înapoi sumeleacordate necuvenit de la "închipuiţi". Şeful comisiei judeţene deevaluare şi-a pus semnatura pe toate certificatele.

La o medie de 300 de lei pe lună, ajutor de la stat şi 400 debeneficiari la nivel de comună, înseamnă o cheltuială la bugetul destat de 350 de mii de euro anual aruncaţi pe sâmbetei doar într-olocalitate rurală. Suma reprezintă o treime din întreg bugetul peun an al comunei respective, în condiţiile care asistaţi sunt mai mult de 10% din totalul populaţiei. La nivel naţional,sumele ajung la milioane de euro.

De la Iaşi plecăm în celalat capăt de ţară. În Timiş. Scenariule acelaşi. Zeci de asistaţi social cu certificate de handicap."Afacerea a fost 1.000 de euro, asta îmi spune mie ţăranca astaproastă, că nu ştii să te descurci şi că ei pot şi dau, ştiţi căbanii se împrăştie la comisie uite-aşa". Aşa se aude în comună, că100 de persoane au primit certificate de handicap.

În scandal s-a implicat şi prefectul: în urmă cu câteva luni,susţinea că a descoperit un medic suspect, care ar fi aprobatdubios grade de handicap pentru cetăţeni ce păreau sănătoşi. "Pecele mai multe avize apare numele aceluiaşi medic." precizaprefectul Mihai Bacala. Sidonia Ionescu, medic oftalmolog, declarăînsă că "Eu nu mai sunt în comisie din 2004, acolo e o comisieîntreagă." Iar când răspunderea e împărţită, în România e bineştiutcă nimeni nu păţeşte nimic. Contactat, medicul oftalmolog SidoniaIonescu susţine că, din 100 de dosare, semnătura ei apare doar pe10 certificate în calitate de medic principal. Pe restul acontrasemnat în calitate de preşedinte al comisiei de expertiză.

Poliţiştii timişoreni au confirmat că, în acest moment, 11medici, printre care şi oftalmologul Sidonia Ionescu, sunt încercetare. Doctorii au dat declaraţii pentru parafele puse peavize, după ce 80 de bătrâni au declarat iniţial de unde şi-auprocurat certificate cu grad de handicap. Împotriva celor 11 medicinu a început urmărirea penală, anchetatorii încă adună probe, aşacă specialiştii îşi văd de treabă în sistemul sanitar. La fel şibeneficiarii de indemnizaţii din Racoviţă.

Într-o casă îngrijită, de la marginea satului, locuieşteGheorghe Rotaru, un fost angajat al CFR în vârstă de 75 de ani.Vecinii spun că, de când cu ancheta prefecturii, şi-a cumpărat unbaston alb, cu care se ajută la mers pentru că are probleme lapicioare. Certificat are însă pentru orbire.

Asistentul social din comună e la curent cu ce se întâmplă înlocalitate. Oficial nu vrea să comenteze, dar spune că tuturorbeneficiarilor le-au fost accentuate deficienţele în hârtii. De lao dioptrie mare la sistarea vederii. Filmată pe ascuns, femeiapovesteşte că asistaţii pe nedrept ar fi fost ajutaţi de mai mulţiconsăteni şi chiar de o vecină de-a ei, beneficiară la rândul ei deindemnizaţie, care i-ar cunoaşte pe medicii indulgenţi de laTimişoara.

Pe vecina acuzata că ar facilita avize false, nicio autoritatelocală n-a luat-o la întrebări. E bună prietenă cu soţiaprimarului, fiind văzută în comună ca o femeie cu relaţii suspuse.Am întâlnit-o stând de vorbă chiar cu prietena ei, nevasta ediluluilocal.

Primarul spune că nu ştie de călăuze sau falşi asistaţi."De câte persoane era vorba? La cine? La orbi. Dacă mă înţelegibine, deci eu nu ştiu. La noi nu există niciun caz din ăla".Culmea, chiar secretara sa are o rudă care a primit până nu demultindemnizaţie de nevăzător, deşi asta vară a fost filmat circulândcu maşina.

Sumele primite de persoanele cu handicap încurajază unele mamesă-şi transforme în acte copiii sănătoşi în handicapaţi. La Cluj, odoctoriţă a dat certificate de handicap pentru mai mulţi copii,cerând pentru asta mamelor opt milioane de lei. După difuzareareportajului, a fost dată afară, însă astăzi profeseazănestingherită într-o secţie de pediatrie, deşi mai multe mame aumărturisit frauda.

Ca să devii persoană cu hadicap şi, implicit, ajutat de stat,trebuie să urmezi câţiva păşi simpli, dar obligatorii. Te duci laprimărie, care te trimite la o comisie judeţeană formată din medicispecialişti. Cât timp comisia analizează, asistenţii sociali aiprimăriei fac o anchetă socială la tine acasă. Rezultatul ancheteişi certificatul comisiei care atestă handicapul ajung în dosarultrimis mai departe la Agenţia de Prestaţii Sociale, care, după ceva aproba dosarul, va începe plăţile lunare. Situaţia îţi estereevaluată un an mai târziu, dar asistenţii sociali ai primărieipot oricând să facă o sesizare dacă au o suspiciune privindproblemă invocată. Până acum, nimeni din primărie n-a făcut oastfel de plângere.

Tot la Racoviţă, dar în Vâlcea, primarul ar fi putut să facă oeconomie la buget dacă ar fi reclamat ajutoarele primite abuziv demai mulţi localnici. Un tânăr de 16 ani a primit timp de trei ani290 de milioane de lei, având handicap de gradul 1. Ajutorul i-afost retras după ce s-a constatat că, de fapt, vedea foarte bine.Băiatul se plimbă liniştit pe scuter pentru că nimeni nu i-a cerutsă restituie banii încasaţi ilegal.

Reportaj difuzat de Protv în emisiunea "Romania, teiubesc!" din 22 mai 2011

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO