Ziarul de Duminică

Asteptari supraumane

Asteptari supraumane
15.08.2008, 20:22 17

Leoninul Ciprian Paleologu (n. 1976), ploiestean, pictor, profesor de perspectiva la UNA, cu doctoratul in "luminozitate" sustinut inainte de 30 de ani, are proiecte expozitionale stabilite conceptual pana la varsta rezonabila de 72 de ani. Artistul spune despre el, programatic si textual, ca este un "proiectant".
Sigur e ca Paleologu viziteaza cu mai mult frison un targ de materiale de constructii decat un targ de arta. Personajul sobru, dar sarmant - desenat in parametrii unui Tom Jones tanar -, nu este atat un excentric, ci poate un deturnator al unei educatii atat cuviincioase, melioriste, cat si rationaliste, venita de la un bunic preot si niste parinti ingineri constructori.
Astfel, in anul de (maxima) gratie 2000, Ciprian s-a lansat intr-o vasta utopie "constructionista", cu miez autentic milenarist: Proiectul uman. Este pur si simplu vorba dspre salvarea, "prin defensiva si corectii subtile", a nivelului spiritual al Umanitatii! Generic spus, este vorba despre romantica (implicit juvenila) incredere in puterea de exorcizare a artei. Iata un program de productie artistica (plastica, mai mult decat propriu-zis picturala, in sens didactic), pentru care tanarul si-a alocat - fara nicio ironie - toata existenta. Studentul respectuos, parolist, harnic, preferatul profesorului de colorism Vasile Grigore, oferea atunci o microexpozitie foarte originala in cadrul etalarii lucrarilor colective de masterat. Parea ca se contaminase de starea de proiect fara sfarsit a maestrului Utopiei, Alexandru Chira, un alt profesor anturat de la catedra de pictura. Lui Paleologu i se aratasera de prin anul 2000 homunculii-carcase umane, adica pictura pe siluete decupate cu omuleti prevestitori ai Omodromului. Textele teoretice ale artistului sunt atat de rationalizate incat par statute sau regulamente de functionare ale unor intreprinderi: "OMODROMUL este gandit ca un agregat de corectie umana. Cum intreg procesul de corectie este foarte complicat, autorul a impus o faza de proiect ce presupune infiintarea Institutului de Cercetari Corective (I.C.C.). Institutul de cercetare va beneficia de aportul unei intregi echipe de cercetatori din diferite ramuri ale stiintei, care se vor ocupa in principal cu definirea, conceperea si optimizarea diferitelor subansamble si procese ce se afla sau se desfasoara in interiorul OMODROMULUI".
Din anul 2000 incoace, expoztiile-etapa din programul iluminist al lui Ciprian Paleologu au fost de o originalitate plastica si de o consistenta comunicationala care au convins, chiar fara sa fie nevoie sa parcurgi scenariul utopic al "proiectantului". Artistul scenografiaza de fiecare data cu mare atentie spatiul galeriei alese: Orizont 2002 (Decaderea), Apollo 2004 (Nu exista cale de mijloc), Simeza 2006 (Oriunde e nicaieri). Paleologu poate regiza psihodrame mute cu personaje damnate, construite cu migala ca picto-obiecte. Umanitatea sa imperfecta si caricata prin amputari, scobiri, torturi are, literalmente, o putere empatica moralizatoare. Iata echivalentul lui Purcarete in pictura actuala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO