Ziarul de Duminică

Autoportret într-un cinematograf pustiu/ de Stelian Ţurlea

Autoportret într-un cinematograf pustiu/ de Stelian Ţurlea

Autoportret într-un cinematograf pustiu/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

23.12.2011, 00:06 133

Daniel Cristea-Enache

Cinematograful gol

Editura Polirom

Prefaţă de Radu Cosaşu. Un volum care demonstrează admirabil că tableta poate fi un gen literar. Cartea reia în cea mai mare parte textele publicate de autor în rubrica "Bucureşti Far West", ţinută vreme de patru ani în săptămânalul "Suplimentul de cultură", ordonate în zece părţi: Fotograme; Scriitoriceşti; Generaţii; Româneşti; Pe drum; Observator; Microbist; Spectator; I like it; Omul la casa lui. Începe cu "Bagaje pentru paradis", un text despre Valeriu Cristea, şi sfârşeşte cu "O fizerie de cartier", pe care autorul ar dori s-o ia cu el în paradis. Toate textele sunt un fel de reportaje intime în care Daniel Cristea-Enache vorbeşte despre orice, despre scriitorii din preajma sa până la metehnele românilor, despre ce-i place şi ce nu-i place în lumea care-l înconjoară, aproape ca un jurnal. Până la urmă, un admirabil autoportret.



Nina Malkin

Blestemul din Swoon

Editura Leda

Traducere din limba engleză de Bogdan-Alexandru Sasu şi Shauki Al-Gareeb. Nina Malkineste autoarea a cinci romane pentru tineri (printre care "Blestemul din Swoon" şi continuarea acestuia, "Swear"). Cartea de faţă aduce în prim plan o poveste de dragoste fermecătoare. Nevoită să se mute din New York, oraşul ei natal, în Swoon, un orăşel din Connecticut, în care nu se întâmplă niciodată nimic, Dice se resemnează cu viaţa ei plictisitoare.
Până când verişoara ei, Pen, cade dintr-un copac, moment în care în trupul ei pătrunde spiritul unei fantome. Şi, evident, lucrurile încep să o ia razna.

Nicoleta Sălcudeanu

Asupra criticei de azi

Editura Limes

Volumul este alcătuit din eseuri şi articole publicate anterior în revistele "Vatra", "Viaţa românească" şi "Cultura" cărora li s-au adăugat câteva prefeţe şi este o selecţie de "reflecţii asupra criticii şi moravurilor critice de azi." Textele despre cricitii şi critica de azi sunt precedate de un admirabil eseu intitulat "Neghiobia culturală - exerciţii de constantă vigilenţă" în care, printre altele, autoarea susţine că "în literatură e mai greu de dovedit unde sfârşeşte inteligenţa şi unde începe prostia inteligentă. Dar nu imposibil."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels