Ziarul de Duminică

BESTSELLER INTERNATIONAL/ Cutremur de gradul 9 in lumea finanţelor

BESTSELLER INTERNATIONAL/ Cutremur de gradul 9 in lumea finanţelor
25.03.2010, 13:40 32
Un roman proaspăt apărut (25februarie 2010, Ed. Des Equateurs), care a inceput să facă valuri,"Cum am lichidat secolul" (Comment j'ai liquidé le si'cle),analizează fără pic de ingăduinţă lumea marilor finanţe mondiale şificţionalizează o situaţie pe cât de inspăimântătoare, pe atât deverosimilă: grupul Bilderberg, ameninţat de marşul triumfal spresupremaţie economică al Chinei, se hotărăşte să-şi sabotezepropriul sistem bancar şi să distrugă capitalismul, aşa cum ilştiam.
Autoarea volumului ştie foartebine despre ce vorbeşte. A venit din interiorul sistemului pe careil descrie şi, in plus, are experienţa persuasiunii literare şi ascrisului "pe gustul publicului", câtă vreme a produs deja un roman"chick lit" - "Une fille dans la ville" - care s-a bucurat de unsucces notabil. Inteligentă şi hârşită la şcoala aventurii (a fostcampioană naţională la snowboard), Flore Vasseur este absolventă aInstitutului de Studii Politice din Grenoble. La 25 de ani a plecatla New York, unde şi-a intemeiat prima sa societate de marketing.Ulterior, s-a intors la Paris, unde a făcut numeroase studii pentrugrupuri internaţionale şi agenţii de publicitate, in calitate de"trend hunter" şi de analist al pieţelor mondiale emergente. Aldoilea roman al său, "Cum am lichidat…", nu se joacă cu vorbele şitrage un serios semnal de alarmă: punând in operă background-ulautoarei, imaginează o situaţie de criză planetară maximă, şidescrie cu lux de amănunte, necruţător până la obrăznicie, lumeaparanoiei bancare americane, culisele marii finanţe şi basculareaputerii mondiale către China.
Iată un fragment din roman,capabil să ne familiarizeze cu tonul autoarei şi cu maniera in careautopsiază oligarhia mondială: "Planeta este un joc de Monopoly,intreprinderile - un morman de sigle, angajaţii - nişte spadasiniai marelui capital. Lumea trudeşte pentru noi. Noi nu apăremniciodată. Noi, bancherii, trăim prin pârghii, mereu inglodaţi indatorii. N-am călcat vreodată intr-o intreprindere, locul ăla undetrăiesc nevoiaşii. Cei mai răi tâlhari sunt exact ca mine.Finanţează lupta impotriva malariei, clădesc şcoli in Africa,investesc in energia eoliană, il ascultă pe Bono ca pe Messia, şivor să dea mâna cu Angelina Jolie. Caută mântuirea prin artă şiinvestesc in toate fleacurile. Sunt un copil al fascismuluioccidental. Vreau să apăs pe tasta ESCAPE."
In roman, vorbele acestea iiaparţin lui Pierre, fiul genial al unui instalator dinClermont-Ferrand, care s-a refugiat in matematici ca să uite detraumele unei copilării nefericite. Incet-incet, sărmanul tânărdevine sărmanul politehnist, apoi trader super-bogat (cu o avere de40 de milioane de dolari intr-un cont in insulele Cayman), rege albursei şi creator al unor programe de calcul sistemic care aducpatronilor săi sume de ordinul miliardelor. Viaţa lui afectivăeste, insă, un dezastru, singura lui relaţie cunoscută fiind aceeacu o tandră şi hazoasă prostituată de lux.
Cum lui Pierre i se duce buhulcă este hipertalentat in materie de soft-uri financiare, el (acumin vârstă de 37 de ani) ajunge să fie chemat la New York de cătremisterioasa doamnă Krudson. Acesta este punctul in care lucrurileincep să fiarbă şi in care tensiunea de thriller urcă la coteinsuportabile. Ne aflăm intr-o zi de primăvară a anului 2009, cândThe Big Apple e răvăşit de criza subprimelor. Din penthouse-ul săude deasupa Manhattan-ului, doamna Krudson, in vârstă de circa 80 deani (şi ţintuită intr-un scaun cu rotile din pricina unui diabetcare ii roade trupul), conduce, literalmente lumea. Ea a intemeiat,in anii 50, grupul Bilderberg, pe care şi acum il controlează cu omână de fier. La rândul lui, Bilderberg, alcătuit din circa o sutăde persoane, reprezintă elita mondială a afacerilor, armatei,presei şi işi dictează irepresibil voinţa şi obiectivele şefilor destat ai planetei. Nimeni nu poate rezista doameni Krudson şiBilderberg-ului, pentru că ei "au creat (şi apoi le-au răspândit lanivel universal ) creditele, publicitatea şi mass media, adică ceitrei stâlpi ai unui sistem de dominaţie totalitar. Un sistem carepromite libertatea individuală. Dar care organizează confuzia intrefericire şi consum, ca să tâmpească ireversibilmulţimile."
In momentul in care Pierre,mercenarul post-modern, ajunge in antecamera ei, doamna Krudson iiinmânează un stick USB, care conţine un program capabil să distrugăintreg sistemul financiar mondial; să distrugă ca să salveze ceeace mai poate fi salvat. Vom trece la o nouă etapă acapitalismului?

In acest joc Monopoly care esteviaţa modernă şi in care elitele mondializate fac ce vor cu soartanaţiunilor, Pierre rămâne suspendat in faţa unei alegeri dramatice:SAVE sau ESCAPE?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO