Ziarul de Duminică

Biblioteca Polirom Esenţial/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

19.07.2013, 00:00 86

Biblioteca Polirom şi-a înnoit hainele în urmă cu aproximativ două luni, cum am şi anunţat în „Ziarul de duminică”. Mai mult, în formatul nou, fără mult tam-tam, s-au evidenţiat două direcţii: Biblioteca Polirom Actual, care cuprinde traduceri din scriitori contemporani, voci şi tendinţe noi în literatura universală de azi; şi Biblioteca Polirom Esenţial - autori consacraţi, cărţi importante din literatura lumii. Continuăm în acest număr al ziarului ilustrarea direcţiei a doua, prin câteva titluri.

 

Umberto Eco

Baudolino

Traducere in limba italiană şi note de Ştefania Mincu. „Suntem in aprilie 1204 si Constantinopole, splendida capitala a Imperiului Bizantin, e jefuita si incendiata de cavalerii celei de-a patra cruciade. In mijlocul macelului, un anume Baudolino il salveaza de la o moarte sigura pe istoricul Nicetas Choniates, cancelar al imparatului, caruia ii spune povestea uimitoare a propriei vieti. Desi nascut intr-o familie umila, Baudolino are doua mari calitati: usurinta de a invata limbi straine si o abilitate iesita din comun de a spune minciuni. Pe când era copil, a fermecat cu istetimea sa un comandant militar intâlnit intr-o padure, care se dovedeste a fi nimeni altul decât imparatul Frederic Barbarossa. Adoptat de acesta si trimis la Paris, la universitate, Baudolino porneste intr-o fabuloasa expeditie spre regatul Preotului Ioan, regele-prelat care domneste peste un tarâm fantastic din Orient, populat de creaturi cu ochi pe piept si guri pe stomac, de eunuci, unicorni si fecioare incântatoare.

 

Ilf şi Petrov

1001 de zile sau

Noua Şeherezadă

Povestiri, vodeviluri, scenarii, foiletoane

Traducere din limba rusă şi note de Adriana Liciu. Volumul grupeaza povestiri, scenarii, vodeviluri si foiletoane in care Ilf si Petrov parodiaza atit situatii si teme recurente in societatea rusa a anilor ’20-’30, precum si sabloane verbale, lozinci, reclame din vremea aceea. „Teama de epurare conduce o serie de personaje la simularea nebuniei; in haosul reformei, o noua Seherezada se arata gata sa fascineze comisia de epurare prin povesti inspirate din teribila realitate a momentului, aminind astfel pronuntarea sentintei. Tematica industriala si competitia acerba pentru construirea socialismului sint surprinse in ipostaza lor de izvor nesecat de inspiratie pentru scriitori, scenaristi si fotografi deopotriva, tocmai din buluceala acestora nascindu-se umorul. Nici mentalitatea pragmatic-traditionala nu scapa filtrului parodic: locuitorii unui intreg orasel se muta cu bunurile proprii – inclusiv cornute, daca e cazul – intr-un zgirie-nori construit de un concetatean imbogatit in America, insa tehnologia isi dovedeste repede carentele in fata apucaturilor noilor chiriasi. Rapid distrusa din prostie si nestiinta, cladirea este parasita, fiecare intorcindu-se la vechea locuinta.

In timp, tonul scrierilor capata nuante distincte; de la imbinarea suculenta a comicului cu absurdul, a superficialitatii cu fulgurari de adevar, a vicleniei cu prostia, esenta scrierilor din ultimii ani ai colaborarii dintre Ilf si Petrov se concentreaza in ceea ce se poate numi lupta cu nepasarea. Indiferent de abordare, Ilf si Petrov reusesc sa invoce o multime de subiecte facute parca special pentru parodie, iar forta satirica a textelor lor trece fara dificultati proba timpului.”


Joseph Roth

Marşul lui Radetzky

Traducere din limba germană şi note de I.Cassian-Mătăsaru. Romanul, considerat capodopera lui Joseph Roth, construieste o fresca sociala complexa pe marginea dezintegrarii Imperiului Austro-Ungar, prin intermediul cronicii familiei aristocrate von Trotta, de-a lungul a trei generatii. Joseph Trotta, taran sloven, a devenit intâmplator erou national, salvându-i viata imparatului Franz Joseph pe front si intrând astfel in rândurile aristocratiei. Fiul sau, Franz, a devenit inalt demnitar, iar nepotul, Carl Joseph, s-a alăturat cavaleriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO