Ziarul de Duminică

Blaga pentru anglo-americani

Blaga pentru anglo-americani
02.03.2007, 19:36 16

O carte-eveniment* - prima descriere in limba engleza a operei filosofice blagiene. Autorul, Michael S. Jones, este profesor de filosofie la Liberty University si coeditor la Journal for the Study of Religions and Ideologies.

Interesat de zona central-est-europeana a gandirii contemporane, a obtinut o bursa Fulbright care i-a facilitat sederea la Cluj pentru a studia filosofia lui Blaga. A invatat anume limba romana, asa incat a avut acces la textul original. A fost invitat al catorva editii ale Festivalului International Lucian Blaga, la Cluj, si a publicat studii despre Blaga in SUA si in Romania. Cartea proaspat aparuta este rezultatul cercetarilor sale de-a lungul mai multor ani. Jones il considera pe Blaga unul dintre cei mai mari ganditori ai Europei de Est precomuniste, unul care ar fi putut fi, in alte imprejurari istorice, la fel de cunoscut si apreciat ca reprezentantii de frunte ai gandirii occidentale. Sistemul gandirii blagiene e descifrat pas cu pas, in succesiunea cronologica si logica a cartilor sale. Absenta unei asemenea abordari, crede Jones, e motivul pentru care, putin dispusi la un studiu sistematic si exhaustiv, romanii, "un popor ciudat de poetic", continua sa citeasca Poetul, nu si Filosoful.
Volumul debuteaza cu un scurt excurs biografic, organizandu-si apoi materia in doua sectiuni. Prima expune sistemul filosofic blagian (care include filosofia filosofiei, metafizica, epistemologia, filosofia culturii si a religiei), evidentiindu-i coerenta si originalitatea; cea de-a doua il aplica, probandu-i actualitatea si relevanta din punctul de vedere al gandirii occidentale, cu accent pe filosofia religiei. Gandirea blagiana, crede profesorul american, anticipeaza elemente importante ale gandirii sfarsitului de secol 20, cum ar fi interpretarea culturala si constructivista a cunoasterii umane, justificarea pragmatica a enunturilor filosofiei sau rolul revolutiilor cognitive in domeniul stiintei. "O filosofie care s-a aflat in avangarda la vremea ei si care merita inca sa fie ascultata in zilele noastre" pentru perspectivele noi pe care le poate deschide in filosofia stiintei, a istoriei, in antropologie si estetica. Ea "ne poate ajuta sa intelegem mai bine si poate chiar sa rezolvam unele dintre problemele cu care se confrunta azi filosofia anglo-americana".
*) Michael S. Jones, The Metaphysics of Religion. Lucian Blaga and Contemporary Philosophy, Madison/Teaneck, Fairleigh Dickinson University Press, 2006, 289 p.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO