Ziarul de Duminică

Boierii, tot boieri

Boierii, tot boieri

Pitarul Petrache Iorgulescu; ulei/panza, semnat, inscriptionat, "Pitaru Petrache Iorgulescu", nascut la leatul 1826, martie 20, si desenat portretul la leatul 1858, martie 1. Adjudecat 8.000 lei

09.03.2007, 19:09 193

Colectionarii romani sunt provocati de istorie. De boierii de altadata, ale caror portrete au inceput sa iasa din arhive nestiute. Seamana cu cele din muzee, sau cu cele zugravite pe peretii unor biserici si palate, dar sunt lucrate dupa regulile picturii de sevalet, in ulei pe panza sau pe lemn. Sunt portrete de granita pentru arta plastica de la noi, care pastreaza cate ceva din iconografia artei vechi, precum si personaje care urmau sa dispara, dar preiau deja conventii si coduri de exprimare ale noii arte europene.
Aceste portrete ne leaga de istoria unei perioade plina de picanterii, de stangacii savuroase, de un romantism sugubat. Imaginile care ni s-au transmis, pastrat, recompus din acea epoca sunt deja mult peste ceea ce ne-au transmis cartile oficiale de istorie. Este epoca marilor familii de boieri, vornici, logofeti, latifundiarii care au schimbat moda, mentalitatile, ordinea sociala prin Tara Romaneasca. Este o perioada despre care a inceput sa se scrie cu amanunte in ultimii zece ani, de la Neagu Djuvara la Constanta Ghitulescu, de exemplu.
Colectionarilor le-a trebuit mai bine de un an pentru a se lamuri de valoarea artei din acea perioada a schimbarilor radicale, de pretul chipurilor de boieri cu caftane. La finalul lui 200, Galeria Pogany a expus doua portrete in ulei pictate in 1839. Incadrati in rame aurite, se prezentau Vornicul Bradisteanu si doamna sa, vorniceasa Bradisteanu. Chipuri zugravite in tehnica portretului renascentist, care pastreaza elemente hieratice bizantine si recuzita laica a epocii.
Picturile bine conservate au fost pretuite la 13.000 euro, o suma fabuloasa pentru acel moment. Pavel Susara a semnalat faptul ca cele doua picturi sunt din perioada in care se poate spune ca arta plastica de la noi a trecut in zona laica. Peste mai bine de un an, la inceputul lui februarie 2007 Casa Alis, scoate la licitatie, timid, alte doua portrete de boieri, Marii Vornici Ioan si Alexandru Calimachi. Nu au fost nici pe departe prezentate ca lucrari exceptionale, datarea lor aproximativa - sfarsitul secolului XVIII - nu a fost declarata, iar prezenta lor in licitatia la care s-au vandut tablourile familiei Nastase le-a plasat intr-un anonimat total. Lucrarile pereche, nesemnate, au fost realizate in ulei pe panza si estimate la 7.000 lei. In final, ciocanul a cazut la 38.000 lei, adica peste 11.000 euro. Bun pret, apropiat de estimarea Pogany din decembrie 2005. Un alt portret din epoca, desenat "la leatul 1858, martie 1", este al Pitarului Petrache Iorgulescu, "nascut la leatul 1826, martie 20." Pictura, relizata in ulei pe panza nu a fost prea bine pastrata: nu avea sasiu cand a fost scoasa la licitatie si necesita, evident, restaurare. Pretul, 3.500 lei. Dar, cu toate lipsurile, piesa a starnit interes si a fost adjudecata cu 8.000 de lei, adica aproximativ 2.500 euro cu taxe, la Casa Monavissa. Toate cele trei case de licitatii importante au avut la vanzare portrete din secolul XVIII si le-au impus in lumea colectionarilor. Ramane de vazut daca e doar o moda sau incepe "vanatoarea" portretelor de mari boieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO