Ziarul de Duminică

Bookfest 2014/ de Ziarul de duminică

Bookfest 2014/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

23.05.2014, 00:26 215

Ediţia din 2014 a Salonului Internaţional de Carte Bookfest se va desfăşura în perioada 28 mai - 1 iunie, la Bucureşti. Organizatorii anunţă că vor fi 1 milion de volume, dintre care câteva mii de titluri noi, şi 200 de edituri. Printre cărţile noi se numără volumele semnate de Lucian Boia – „Primul Război Mondial” şi „Dosarele secrete ale agentului Anton: Petru Comarnescu în arhivele Securităţii” (volum editat de autor); Neagu Djuvara - o ediţie ilustrată din „Civilizaţii şi tipare istorice”; Vladimir Tismăneanu - o reeditare a volumului de referinţă „Stalinism pentru eternitate: O istorie politică a comunismului românesc” (apărute la Editura Humanitas). La editura RAO va fi lansat volumul de analiză „7 teme fundamentale pentru România”, cu un cuvânt înainte de George Cristian Maior. Radu Paraschivescu va lansa o nouă colecţie de perle – „Muşte pe parbrizul vieţii” (Editura Humanitas). Pasionaţii de teatru vor putea răsfoi noul volum al lui George Banu, „Monologurile neîmplinirii” (Editura Polirom), dar şi prima colecţie de scrieri ale marelui teoretician polonez al artelor spectacolului Jerzy Grotowski, la editura Nemira. Tot la editura Nemira va apărea antologia „Emil Brumaru. 111 cele mai frumoase poezii”. Criticul literar Alex. Ştefănescu va lansa la Editura All „Texte care n-au folosit la nimic”.

Vizitatorii vor putea lua parte la peste 300 de evenimente, ce variază de la lansări, dezbateri şi colocvii, până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive. Un loc special în programul Bookfest îl vor ocupa copiii, nu numai pe 1 iunie, ci pe toată perioada evenimentului, aceştia având un spaţiu special amenajat unde vor putea participa la ateliere, lecturi şi evenimente special gândite pentru ei.

De asemenea, editurile Humanitas Multimedia, Humanitas, Humanitas Fiction, Arthur, Corint Junior, Curtea Veche, Rao, Vellant şi Curtea Veche Publishing au pregătit prima ediţie Bookfest Junior, adică patru zile de lansări de carte pentru copii şi adolescenţi, întâlniri cu autori, ateliere de desenat şi de teatru.

Invitatul de onoare al celei de-a IX-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest va fi Polonia. Sub sloganul „Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel”, Institutul Polonez pregăteşte o serie de evenimente menite să promoveze literatura poloneză şi să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani, dar şi clasici polonezi.

Printre invitaţii la Bookfest 2014 se numără Danuta Wałęsa, soţia liderului legendar al Solidarităţii şi fost preşedinte al Poloniei Lech Wałęsa, autoarea volumului autobiografic „Visuri şi taine”.

Polonia îşi va prezenta cele mai bune producţii culturale pornind de la reportajul literar, care este o veritabilă specialitate poloneză, şi până la activism social. Astfel, vizitatorii se vor putea întâlni cu nume precum Małgorzata Rejmer, autoarea reportajului „Bucureşti. Praf şi sânge”, Paweł Huelle, unul dintre cei mai importanţi prozatori contemporani din Polonia, căruia îi va fi publicat al doilea volum în limba română, culegerea de povestiri „Eram singur şi fericit”, Janusz Leon Wiśniewski, al cărui roman „Singurătate pe net”, tradus deja în numeroase limbi şi ecranizat în Polonia, a fost recent publicat în România. Dorota Masłowska, autoarea romanului postmodernist „Albă ca Zăpada şi roşu bolşevic”, a cărui apariţie a transformat literatura polonă, stârnind un scandal de proporţii şi devenind un bestseller, va promova ediţia românească a acestei cărţi. De asemenea, va participa la spectacolul-lectură cu piesa sa „Între noi e totu' bine” şi va concerta împreună cu formaţia sa de electro-punk în clubul bucureştean Eden.

Pe parcursul Bookfest vor avea loc proiecţii de filme documentare despre câţiva dintre laureaţii polonezi ai premiului Nobel pentru literatură: Henryk Sienkiewicz (1905), Władysław Reymont (1924), Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996). Institutul Polonez pregăteşte în preajma Bookfest şi o serie de evenimente conexe, precum proiecţia unei serii de filme - ecranizări ale unor romane poloneze („Literatura în cinema”, în colaborare cu Club Control), o serie de spectacole-lectură („Literatura pe scenă”, în colaborare cu UNATC) şi un joc urban („Literatura pe stradă”). Tot în perioada Bookfest, Grădina Verona va găzdui o expoziţie de ilustraţii pentru copii, intitulată „Faună, floră şi piraţi” („Literatura în ilustraţie”, în colaborare cu Librăria Cărtureşti).

Nu în ultimul rând, pe toată perioada salonului, vizitatorii vor avea acces gratuit la cinematograful de artă Bookfest, în cadrul căruia vor rula filme premiate la festivaluri internaţionale oferite de Institutul Maghiar din Bucureşti, Ambasada Norvegiei, Institutul Francez din Bucureşti şi Institutul Polonez.

 

Accesul la Bookfest, precum şi la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO