Ziarul de Duminică

Buletin de ineptzia

Buletin de ineptzia
18.03.2009, 15:06 20

 
 
Locuim, respiram, dormim, citim, muncim si injuram in Romania. Si aici, la noi, acasa, n-avem nici un moment de plictiseala. Inconjurati la tot pasul de personaje halucinante, intamplari neverosimile si povesti adevarate, care sfideaza gravitatia ratiunii. Momentele in care Romania se invecineaza, la toate granitele sale cu Ineptia sunt la tot pasul: pe strada, in reviste si-n ziare, la radio, la televizor, la serviciu, in magazine. Peste tot si oriunde. In Ineptia se intra fara viza, si asta inca inainte de aderarea la Uniunea Europeana.
 
Astfel stand lucrurile, va propunem sa facem impreuna o calatorie prin acest taram locuit de personaje dotate cu cate un neuron singuratic. S-o pornim, agale, prin Ineptia.
Daca aveti si voi "amintiri" din "tara" cu pricina, scrieti-ne pe adresa duminica@zf.ro
(subiect: Ineptzia), spuneti-ne, pe scurt, despre ce este vorba. Anexati si o poza. Povestile si fotografiile primite vor fi publicate in cadrul acestei rubrici. In timp, cu ajutorul vostru, vom ajunge sa construim un"album ilustrat" al Ineptiei noastre, cea de toate zilele.
 
 
Zombi pe Valea Oltului
 
 
E un obicei la noi, la crestinii ortodocsi, sa aprindem, in pridvorul bisericii, in locuri dedicate, doua lumanari: una pentru cei care nu mai sunt printre noi, alta pentru cei dragi si aflati in viata. Asta ca un fel de reculegere in umbra memoriei si, in acelasi timp, ca o rugaciune pentru prezent si pentru viitor.
In preaja statiunii Calimanesti, pe Valea Oltului, pe o insula naturala a raului, se gaseste o frumoasa manastire – Ostrov, cu hramul "Nasterea Maicii Domnului". In preajma bisericii, locul cu pricina – cel pentru lumanari. Atata doar ca gestul de a aprinde cele doua lumanari este, aici, descurajat de ortografie. Daca, peste tot altundeva, locurile unde se aprind lumanarile sunt inscriptionate (pentru) Morti si (pentru) Vii, la Ostrov poate fi citit bizarul "Mortii Vii", care ar putea fi rezumat si intr-un singur cuvant: "Zombi". Cu toate astea, oamenii nu pareau a fi intimidati de bizara ortografie. Sau n-o receptau ca fiind bizara sau, pana la urma, de ce ne-am impiedica intr-un biet "I"? Chiar asa, de ce?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO