Ziarul de Duminică

Când trăim pe o margine/ de Ziarul de duminică

Când trăim pe o margine/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

07.01.2016, 23:53 49

Vintilă Mihăilescu

Apologia pârleazului

Editura Polirom

 

Colecţia „Plural. M”. Cartea este o imagine a societăţii româneşti actuale: „Sensul acestei alcătuiri este acela de a lua în serios pretenţia de «antropologie publică» şi de a transmite un mesaj de «optimism critic», pe care îl consider util în acest climat public de mizerabilism necritic. Altfel spus, este vorba şi despre un mesaj public, nu doar despre o conjuncturală antologie de autor.” (Vintilă Mihăilescu)
Observator atent al realităţii imediate, Vintilă Mihăilescu creionează în eseurile sale o imagine sui-generis a societăţii româneşti actuale, arătând cum ne raportăm la diferite valori, care sunt noile mentalităţi şi obiceiuri, dar şi relaţia noastră cu propriul trecut şi speranţele pentru viitor.
Complexele culturale, sărbătorile, dezindustrializarea, munca, elitele şi masele, detoxifierea, homo bran-shatus sau porcuşorul Luţă devin puncte de pornire pentru analize spumoase, dar şi pentru texte polemice de critică socială.
Din cuprins: Muzeul şi identitatea Ţăranului Român. Cain şi Abel în România. Privind obrazele modernităţii româneşti. Durkheim şi bunica românului. Religie şi democraţie. D´ale bucuriilor vieţii. Primăvara carnavalului nostru. Povestea de succes a celor 60 de biserici de lemn
Vintilă Mihăilescu este profesor universitar doctor, director al Departamentului de Sociologie din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). A fost visiting professor la numeroase universităţi şi centre de studii avansate din Canada, Franţa, Italia, Elveţia, Germania, Belgia, Austria şi Bulgaria.
Din 2005 până în 2010 a fost directorul general al Muzeului Ţăranului Român. În 1990 a iniţiat organizarea Societăţii de Antropologie Culturală din România (SACR), al cărei preşedinte a fost între 1994 şi 2000.
Din 1998 este colaborator permanent la revista Dilema (Veche), unde deţine rubrica „Socio-hai-hui”.

„Cu toţii trăim pe o margine. Nu aceasta mă deranjează , ci marginalizarea, fixarea obtuză în marginea devenită marginal şi care omoară libertatea de a sări pârleazul!”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO