Ziarul de Duminică

Capul lui Geo Bogza/ de Ziarul de duminică

Capul lui Geo Bogza/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

28.02.2013, 23:44 173

Tabloul "Poetul Geo Bogza arată capului său peisajul cu sonde" (foto) , aparţinând pictorului avangardist Victor Brauner, a fost vândut săptămâna trecută în cadrul licitaţiei "Avangardă şi Expresionism", organizate de Artmark, cu 120.000 de euro. Brauner intră în rândul pictorilor români precum Tonitza, Grigorescu, Ressu sau Luchian ale căror tablouri sunt tranzacţionate pe piaţa de artă cu sume asemănătoare, de peste 100.000 de euro.

Preţul obţinut de Brauner este un record doar pentru piaţa din România pentru că în străinătate, tablourile sale tranzacţionate la marile case de licitaţii au atins valori de 700.000 euro, pentru "Cazul straniu al domnului K" sau 547.740 euro, pentru "Ultra-albastru biosensibil". Tabloul "Cazul straniu al domnului K" a fost vândut în 2003, la licitaţia Calmels-Cohen din Paris, iar "Ultra-albastru biosensibil", în 2008, tot la Paris.

În cadrul aceleiaşi licitaţii au mai fost cumpărate la sume mari lucrările: "Sfârşitul piesei" de Corneliu Baba, la 30.000 de euro, "Flori de salcie" de Arthur Segal, la 25.000 de euro, şi "Iarna în mahala" de Ion Ţuculescu, la 27.500 de euro, "Narcise" de Arthur Segal, la 11.000 de euro, "Theo" (fratele artistului) de Victor Brauner şi Boabe de frumuseţe de Jules Perahim, fiecare la 9.000 de euro.

Licitaţia "Avangardă şi Expresionism", care a cuprins 78 de loturi, a avut vânzări de aproape 320.000 de euro.

"Poetul Geo Bogza arată capului său peisajul cu sonde" a fost realizat în 1929, când Brauner îl vizitează pe Bogza la Buştenari. Poetul notează în jurnal referitor la acest episod: "13 - 26 Iulie. Cu Victor mereu. Victor a făcut un desen şi un tablou pentru mine". Lucrarea este importantă pentru dezvoltarea concepţiei artistice a lui Brauner, dat fiind că apare în stadiu incipient unul din lait-motivele centrale ale corpusului creaţiei brauneriene - jocul dublului. "Dar şi prin aerul expresionist degajat - se scrie pe site-ul casei de licitatii - , prin recurgerea la un registru cromatic precar, dominat de culori puternice, viscerale; abordarea impresionistă (în sens naturalist) a peisajului, chiar şi dominaţia acestuia asupra întregului plan secund al compoziţiei; carnaţia, şi dispunerea musculaturii, abordarea ei reprezintă forme temperate ale constructivismului caracteristic perioadei începutului deceniului al treilea o dată cu vizitarea Balcicului; cheia dadaistă de introducere a grafiei în mediul tradiţional al reprezentativităţii, chiar şi alegerea unui font uşor ludic, vegetal, cât şi titlul - o imagine cât o picto-poezie. Cu toate acestea, deşi nu în întregime suprarealistă, opera împarte acelaşi aer, datorită unui element mult mai subtil, iconografia jocului dublu, întâlnit din acest moment până la sfârşitul vieţii în creaţia lui Brauner."

Obiecte care i-au aparţinut lui John F. Kennedy

Mii de obiecte care au aparţinut fostului preşedinte american John F. Kennedy, printre care şi o felicitare primită de acesta de ziua sa, au fost vândute, săptămâna trecută printr-o licitaţie organizată la 50 de ani de la asasinarea sa şi încheiată cu vânzări totale de 2 milioane de dolari. O felicitare aniversară primită de fostul preşedinte de la fiul său, John F. Kennedy Jr., a fost vândută cu suma de 17.000 de dolari, un steag arborat pe limuzina acestuia a fost achiziţionat cu 55.000 de dolari, în timp ce un sigiliu care se afla pe biroul său a fost adjudecat cu 17.000 de dolari, la care a fost adăugat şi profitul casei de licitaţii John McInnis Auctioneers, care a organizat licitaţia, scrie Reuters. Însă vedeta licitaţiei a fost avionul prezidenţial al lui Kennedy, Air Force One, vândut cu 570.000 de dolari, plus comisionul casei de licitaţii, suma obţinută fiind cu mult peste aşteptări. Avionul a fost estimat la o sumă cuprinsă între 20.000 şi 40.000 de dolari.

Din colecţia de obiecte licitate au mai făcut parte scrisori, fotografii şi cărţi, care au fost păstrate în biroul lui David Powers, fostul asistent personal al lui John F. Kennedy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24