Ziarul de Duminică

Carte

Carte
21.10.2008, 17:36 111

Matei Cazacu
Dracula
Editura Humanitas
Prima ampla biografie istorica a lui Dracula, prezentul volum dezvaluie multiplele unghiuri din care a fost privita aceasta importanta figura a secolului al XV-lea, Vlad Tepes: voievod pentru istorici, tiran sangeros pentru cei care i-au manipulat imaginea pe firul intereselor politice ale vremii, vampir romantic pentru scriitori si cineasti. Pe scurt, erou al luptei antiotomane, demon nemilos care si-a tras dusmanii si detractorii in teapa, print malefic al lumii tenebrelor. Longevitatea prezentei sale in constiinta oamenilor si interesul pe care continua sa-l suscite in zilele noastre l-au transformat pe Dracula intr-unul dintre miturile noastre fundamentale: viata dupa moarte. Traducere de Dana-Ligia Ilin.
 
Marius Oprea
Adevarata calatorie a lui Zahei
V. Voiculescu si taina Rugului Aprins
Editura Humanitas
"Inculpatul Vasile Voiculescu (...) a scris o serie de poezii pe teme mistice, care au caracter dusmanos fata de regimul de democratie populara din Republica Populara Romana. (...) Inculpatul a recunoscut in instanta ca a scris o serie de poezii mistice, insa nu a urmarit sa ponegreasca regimul democratic popular din RPR. Tribunalul inlatura ca nesincere sustinerile inculpatului, facute in sensul de mai sus si retine in sarcina sa faptele comise. Fata de recunoasterile integrale facute cu ocazia anchetei penale, coroborate cu declaratiile celorlalti coinculpati, precum si cu materialele corp delict aflate la dosar, Tribunalul retine ca dovedite in sarcina sa faptele comise. Il condamna pe Voiculescu Vasile la 5 ani temnita grea si 5 ani degradare civica pentru uneltire contra ordinii sociale prin agitatie publica." Cum a ajuns poetul Vasile Voiculescu dusman al poporului aflam din tulburatoarea investigatie a istoricului Marius Oprea, care a reconstituit in aceasta carte (initial serial in Ziarul de duminica) circumstantele politice, intelectuale si umane ale unuia dintre cele mai exemplare cazuri de represiune stalinista din Romania: procesul Rugului Aprins. Cuvant inainte de Andrei Plesu.
 
Eugen
Petrescu-Prodan
De la targurile din vechime la Targul International Bucuresti
Monografia societatii comerciale Romexpo s.a.
O lucrare care dovedeste ca in aparitia, evolutia si dezvoltarea economiei romanesti un rol insemnat l-au jucat targurile, incepand cu balciurile din vechime, continuand cu oboarele, pietele, halele, bursele si expozitiile din perioada formarii, extinderii si consolidarii pietei nationale pana la Targul International Bucuresti. Lucrarea beneficiaza si de imagini sugestive.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO