Ziarul de Duminică

Carte interzisă în Bielorusia şi Premiul Nobel 2015/ de Ziarul de duminică

Carte interzisă în Bielorusia şi Premiul Nobel 2015/...

Autor: Ziarul de Duminica

15.10.2015, 23:49 137

Svetlana Aleksievici

Dezastrul de la Cernobîl

Mărturii ale supravieţuitorilor

Editura Corint

Traducere din limba rusă şi note de Antoaneta Olteanu. Prefaţă de Ion M. Ioniţă.

National Book Critics Circle Award 2005 pentru carte de nonficţiune. Premiul pentru Pace Erich-Maria-Remarque, 2001. Carte interzisă în Bielorusia.  Premiul Nobel pentru Literatură, câştigat săptămâna trecută. Editura Corint a anticipat puterea mesajelor transmise de cărţile Svetlanei Aleksievici, publicând în luna iunie a acestui an cartea de faţă, în cadrul colecţiei Corint Istorie. Editura are în pregătire şi alte titluri ale aceleiaşi autoare.

Svetlana Aleksandrovna Aleksievici s-a născut la Stanislav pe 31 mai 1948. Este scriitoare şi jurnalistă din Bielorusia, disidentă susţinută de PEN Club şi de Fundaţia Soros. A primit numeroase premii pentru Dezastrul de la Cernobîl, carte apărută în 1997, dar şi pentru alte lucrări ale sale. A publicat mai multe volume care s-au bucurat de apreciere, fiind traduse în numeroase limbi străine. Dintre acestea menţionăm: U voinî nejenskoe liţo (Războiul nu are chip de femeie), 1985; Ţinkovîe malciki (Copii de zinc), 1989; Zacearovannîie smertiu (Fermecaţi de moarte), 1994; Poslenie svideteli. Solo dlia detskogo golosa (Ultimii martori. Solo pentru o voce de copil), 2004; Vremia second hand (Timpuri second-hand), 2013 etc.

„Explozia reactorului numărul 4 va deveni cel mai mare dezastru nuclear civil din istoria omenirii – precizează prefaţatorul Ion M. Ioniţă. Zona este o realitate în toată monstruozitatea ei. La fel ca în cartea SF a fraţilor Strugaţki, Picnic la marginea drumului, Zona este un infern pe pământ, guvernat de propriile legi. Aici dansează lumini deasupra câmpului, praful ridicat de vânt are culori ciudate, se nasc copii cu mutaţii genetice, populaţia a fost evacuată, regiunea, interzisă şi păzită de patrule militare, dar oameni stranii şi-au făcut din Zonă locul în care trăiesc. Ei sunt Călăuzele reale în Zona reactorului de la Cernobîl.”

„O istorie orală mişcătoare a catastrofei din 1986 de la reactorul nuclear de la Cernobîl, în care curajul fatalist şi stoic este dublat de un umor incredibil de negru. Jurnalista rusă Svetlana Aleksievici a înregistrat o serie de mărturii pe care le-a prezentat sub forma unor «monologuri», în stil romanesc, care zugrăvesc imaginea vie a atmosferei generale de nemulţumire de la sfârşitul perioadei comuniste, în care liderilor de partid agresivi, propagandei paranoice şi mobilizărilor haotice li se opun sarcasmul deprimant, gândurile amare şi abuzul de votcă. Rezultatul este o radiografie de neuitat a sufletului rus.” – Publishers Weekly

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO