Ziarul de Duminică

Cartea de economie

Cartea de economie
20.01.2009, 15:37 28

 

Despre concurenta                              
 

Michael Porter

 

Editura Meteor Press


 
Autorul acestei carti, Michael Porter (n. 1947), este profesor de strategie a intreprinderilor la Universitatea Harvard si specialist in economia dezvoltarii. A devenit celebru pentru studiile sale care analizeaza felul cum o intreprindere poate obtine un avantaj concurential (sau competitiv), stapanind mai bine decat rivalii sai fortele care structureaza mediul concurential. Porter este, de asemenea, cel care a formalizat, in plan teoretic, notiunea de pol de competenta geografica, termenul purtand, de aceea, numele sau: Porter’s clusters. Prezentul volum este o culegere de articole, dintre care marea majoritate au aparut pentru intaia oara in Harvard Business Review, locul cel mai potrivit, cum insusi autorul spune, "pentru a-i influenta pe practicieni". Materialul a fost organizat in trei sectiuni. Cea dintai abordeaza problema concurentei si strategiei companiilor, in primul rand din punctul de vedere al unui singur domeniu de activitate, apoi din punctul de vedere al companiilor cu activitati complexe sau diversificate. Structura si evolutia ramurilor economice, ca si modul in care companiile dobandesc si-si pastreaza avantajul competitiv in cadrul lor constituie esenta concurentei. Partea a doua se refera la rolul amplasamentului in cadrul concurentei. Interesul fata de competitivitatea natiunilor, statelor si oraselor a crescut rapid, odata cu extinderea si intensificarea concurentei. De regula, competitivitatea era considerata in primul rand o chestiune a guvernelor. In plus, multi teoreticieni sustineau ca importanta amplasamentului scade pe masura ce mobilitatea capitalului si tehnologiilor creste, iar activitatile companiilor capata un caracter global tot mai pronuntat. Porter ataca ambele aceste conceptii, cautand sa arate in ce fel atat prosperitatea companiilor cat si a tarilor depinde de caracteristicile mediului local in care se desfasoara concurenta. Sectiunea a treia a volumului abordeaza cateva probleme civice importante. Mediul natural, saracia din orase, ocrotirea sanatatii si inegalitatea veniturilor sunt in mod normal considerate probleme sociale. Totusi, dupa cum se poate observa din articolele care compun aceasta sectiune, fiecare dintre ele este legata in mod inextricabil de aspecte economice si, mai precis, de concurenta.
Autor a 18 carti, intre care se remarca best-seller-ul Competitive strategy (scrisa in 1990), care a ajuns la cea de-a 63-a editie, Porter este considerat un guru al managementului modern, un economist de talie care, intre alte realizari remarcabile, a influentat in mod direct politica lui Ronald Reagan. Despre el, prestigiosul The Economist spunea: „Misiunea sa este sa declanseze o revolutie intelectuala: sa insufle managementului rigoarea teoriei economice, sa dezvolte teoria economica folosind exemple preluate din realitate si sa creze astfel o metoda care sa fie utila teoreticienilor si practicienilor deopotriva".


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO