Ziarul de Duminică

Cartea de istorie

Cartea de istorie
20.01.2009, 15:45 37

 

 

Alexandru Grigorescu

 

Candva la Baneasa

Editura Vremea
 
Volumul este prefatat de Cristian Topescu: „Nu stiu altii cum sunt sau ce isi mai aduc aminte din perioada de glorie a cailor de curse in Romania, dar eu, cand imi aduc aminte de nume ca Negroponte, Marghiloman si altele asemenea, de celebrul cal Petrica, castigator de Derby, incep sa cred ca Romania a existat totusi pe harta tarilor cu blazon, a tarilor cu adevarat occidentale, nefiind doar epava de azi la care unii dau la vasle impotriva curentului, incercand sa faca ceva pentru a mai reconstrui macar un pic din istoria ei distrusa. De cate ori trec spre aeroportul Baneasa, ma uit cu jind la Casa Presei si la Romexpo si imi imaginez cum isi petrecea pe vremuri protipendada bucuresteana sfarsiturile de saptamana la hipodrom, cum isi etalau doamnele toaletele si palariile, in timp ce domnii discutau afaceri si treburi politice. Aceasta este lumea descrisa cu deosebit talent narativ de Alexandru Grigorescu. (...) Alexandru Grigorescu ne aminteste ca Henri Rang, cu al sau cal Delfis, a adus Romaniei prima medalie olimpica de argint. S-a intamplat acum mai bine de sapte decenii, cand echipa hipica <> a Romaniei era formata din Henri Rang, Felix Topescu, Constantin Zchei si Toma Tudoran, avandu-l ca antrenor pe Petre Kirculescu. (...) Calul este un simbol care nu trebuie sa dispara odata cu era tehnologica."

 
 
 

Silviu Curticeanu

 

Marturia unei istorii traite

 

Imagini suprapuse

Editura Historia
 
Editia a doua a cartii aparute la Ed. Albatros in urma cu cativa ani. Insemnarile au fost scrise la Rahova, in perioada mai-decembrie 1992, si la Jilava, in perioada iunie 1992 - martie 1993. „Dorinta mea sincera este doar ca relatarile mele, acceptate ca atare sau analizate critic, sa constituie, daca nu acum, cel putin mai tarziu, puncte de reper pentru o dreapta judecata a unei perioade istorice cu lumini si multe umbre." Silviu Curticeanu a fost seful Cancelariei CC al PCR, cel mai apropiat de dictatorul Nicolae Ceausescu.
 
 
 
 

Bryan Ward-Perkins

 

Caderea Romei si sfarsitul civilizatiei

Editura All
 
Punctul de vedere dominant astazi asupra perioadei caderii Imperiului Roman este cel conform caruia a constituit o tranzitie extrem de pasnica spre dominatia germanica, intr-o perioada de transformari culturale pozitive. N-ar fi dus, prin urmare, la aparitia unui „ev mediu intunecat". Bryan Ward-Perkins incurajeaza fiecare cititor sa reflecteze din nou, readucand in atentie drama si violenta ultimelor zile ale lumii romane si reamintindu-ne de greutatile reale cu care s-au confruntat popoarele imperiului cu ocazia adaptarii la dominatia germanica. Traducere din limba engleza de Doina Lica.
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO