Ziarul de Duminică

Cartea de istorie

Cartea de istorie
14.04.2009, 15:05 33

 
 
Doru Dumitrescu, Mihai Manea
 
Mic dictionar de termeni istorici
Editura Meronia
 
Stiti ce este acela sau ce inseamna un askos, balimez, caban, capiste, erariu, ergasterie, mucarer, muhardar, pisar, ugerit si foarte multe alte cuvinte care par barbarisme, dar care sunt vechi cuvinte romanesti, desemnand o profesie, un obicei, un lucru etc.? Atunci cartea de fata va poate fi de un mare folos. Un dictionar care cuprinde, in ordine alfabetica, un numar suficient de termeni din domeniile istoriei, culturii, civilizatiei, explicati pe baza bibliografiei la care autorii au avut acces. Fiecare termen este prezentat printr-o scurta definitie si e insotit de numeroase exemple ilustrative si de sublinierea similitudinilor din spatiul romanesc.
 
 
 
Benazir Bhutto
 
Reconcilierea
 
Islamul, democratia si Occidentul
Editura RAO
 
Cartea exploreaza complexitatea relatiilor dintre Orientul Mijlociu si Occident, cauzele terorismului international, sprijinul american pentru fostul presedinte pakistanez care dizolvase partidele politice. Imaginea Islamului, asa cum reiese din cartea lui Benazir Bhutto, este aceea a unui islam modern, care sfideaza caricaturile negative raspandite in lume. „In aceste pagini am incercat sa gasesc radacinile, cauzele si solutiile posibile ale crizei din interiorul lumii musulmane si ale crizei dintre lumea musulmana si Occident. Teologia, istoria, economia, democratia si dictatura au jucat toate roluri importante in aducerea lumii in acest impas. Inca de la inceput, premisa mea a fost ca extremismul prospera sub dictatura si este stimulat de saracie, ignoranta si deznadejde. Amenintarea extremismului din interiorul lumii islamice si dintre lumea islamica si Occident poate fi inlaturata, dar pentru aceasta e necesar ca toti factorii care o sustin sa fie analizati cu toata raspunderea." Cartea de fata a fost scrisa in imprejurari exceptionale, dupa revenirea lui Benazir Bhutto in Pakistan, in octombrie 2007, la capatul a opt ani de exil. Conducea cel mai mai mare partid politic – Partidul Popular Pakistanez – si se pregatea de alegeri. La o luna dupa sosirea in tara, a avut loc un atentat in care si-au pierdut viata 179 de persoane. Bhenazir Bhutto a scapat. Dar o luna mai tarziu, la 27 decembrie 2007, a fost asasinata, la Rawalpindi. Cartea a aparut in 2008. Traducere din limba engleza de Petru Iamandi.
 
 
Sanchita Sinha, Mufaddal Khumri
 
Asasinate care au schimbat lumea
Editura Meditatii
 
Sanchita Sinha este o cercetatoare din India care traieste in Mombai. Mufaddal Khumri lucreaza intr-o banca din Orientul Mijlociu. Cei doi au scris impreuna o carte pe o tema care a atras alte zeci, poate sute de condeie. De-a lungul timpului au aparut multe carti cu acest subiect. Ce aduc nou cei doi: „Am investigat influenta pe care individul sau activitatea lui de o viata au avut-o asupra istoriei mondiale. Este vorba de persoane marcante, care aveau responsabilitati serioase fata de poporul lor. Multi au fost divinizati sau priviti ca ultima speranta pentru natiunile respective, aflate in suferinta. Sfarsitul mult prea timpuriu al existentei acestora a pus capat in mod brutal unei munci de o viata si s-a soldat cu intreruperea dezvoltarii natiunilor sau a miscarilor resepctive, dar au exsitat destui admiratori si discipoli care sa le continue munca, de cele mai multe ori cu succes. In aceasta consta importanta lor". Cartea de opreste asupra lui: Mahatma Gandhi, Indira si Rajiv Gandhi, Anwar el-Sadat, Yitzhak Rabin, John F. si Robert Kennedy, Regele Birendra Bir Bikram Shah Dev, Franz Ferdinand, Martin Luther King jr., Ahmed Shah Masood, Abraham Lincoln, Lordul Louis Mountbatten, Tarul Nicolae Romanov, Rafik Hariri. Traducere de Viorica Horga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO