Ziarul de Duminică

Cartea de istorie

Cartea de istorie
21.05.2009, 14:06 56

Diplomatul dizident Mircea Raceanu a fost prezent de curand in Romania pentru lansarea noii sale carti, „Istoria clauzei natiunii celei mai favorizate in relatiile romano-americane". Raceanu este o autoritate recunoscuta in tara si in SUA in domeniul raporturilor dintre cele doua tari.
Arestat si condamnat la pedeapsa capitala de catre regimul comunist, Mircea Raceanu a fost eliberat in urma evenimentelor din decembrie 1989 si este purtatorul unei inalte distinctii a statului roman, acordata de presedintele Ion Iliescu in semn de recunoastere a meritelor deosebite in rasturnarea dictaturii ceausiste.
Bazat pe o documentare de exceptie, care include si rememorarea momentelor importante de pe agenda contactelor relatiilor romano-americane - in procesul acordarii clauzei, dar nu numai, la care a fost martor si participant direct -, autorul dezvaluie rolul determinant al statutului clauzei natiunii celei mai favorizate in ansamblul raporturilor dintre Romania si Statele Unite ale Americii, intrucat a jucat rolul de „barometru" al acestor relatii, depasind cu mult destinatia sa initiala de componenta a legaturilor comerciale bilaterale.
„In ceea ce ma priveste, arata autorul, raman la parerea exprimata in volumul Romania impotriva Statelor Unite: Diplomatia Absurdului, 1985-1989, scrisa impreuna cu fostul ambasador al SUA in Romania, Roger Kirk, ca sprijinul dat de Statele Unite regimului lui Ceausescu din Romania, inclusiv prin acordarea clauzei natiunii celei mai favorizate, a reprezentat cea mai proasta investitie pe plan economic si politic pe care Statele Unite au facut-o in Europa de Rasarit. Am ajuns la aceasta concluzie plecand de la faptul ca politica de independenta, care a constituit principalul factor ce a stat la baza acordarii statutului clauzei natiunii celei mai favorizate, promitatoare la inceput, s-a dovedit a fi pana la urma falimentara, iar imaginea proiectata la sfarsitul anilor 60 si pe parcursul anilor 70, potrivit careia Romania si liderul roman ar fi reprezentat o forta centrifuga capabila sa lanseze in sanul blocului comunist un proces in directia destabilizarii acestuia, a fost de fapt o mare iluzie. De asemenea, politica respectiva nu a generat nici adoptarea de catre conducerea de la Bucuresti a unor reforme pe plan intern. Dimpotriva, la sfarsitul anilor 80, Romania se gasea nu doar izolata pe plan international, in conditiile in care alte tari socialiste europene si chiar Uniunea Sovietica incepeau sa imbratiseze asfel de reforme, ci, sub dictatura lui Ceausescu, devenise cel mai opresiv si inuman regim din aceasta parte a lumii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO