Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE / Alchimia continua sa fascineze

CARTEA DE ISTORIE / Alchimia continua sa fascineze
02.07.2009, 13:21 22

 
 
Adrian Majuru
 
Destin valah
 
in ilustratii si 101 texticulete
Editura Paralela 45
 
Este o antologie de texte publicate de autor in diferite ziare si reviste in ultimii ani – Ziarul de Duminica, Adevarul literar si artistic, Adevarul, Altitudini –, impartite in trei mari capitole: peisajul, oamenii, destinul. Textele sunt, cum bine zice titlul rubricii autorului din ziarul nostru, „la frontiera istoriei", adica fac de regula comparatii intre situatii vechi si situatii de azi, constatand ca mai nimic nu s-a schimbat si ca multe dintre relele, viciile, nenorocirile de care ne plangem ne vin din timpuri vechi si n-am facut nimic sa le abandonam. 
 
 
Lidia Staniloae
 
Memoriile unui fugar
Editura Humanitas
„Odata cu trecerea timpului, care nu te cruta oricat ai incerca sa-l duci cu vorba, observi din ce in ce mai putin ceea ce este si ramane exterior. Farmecul muntilor, nemarginirea marii, monumentele celebre pe care ai visat toata viata sa le vezi, elogiile celorlalti, pe care ti le-ai dorit avand sentimentul ca ele te scutesc de orice tristete, ca te prefac intr-un om cu adevarat fericit, toate acestea se estompeaza, capata paloarea negurilor diminetii. Ce ramane, te intrebi? Ramane eventual nadejdea ca n-ai trait degeaba, ca in parabola celor zece talanti, si ca poate acesta sa fie motivul pentru ca sa fii cantarit si judecat cu indulgenta. Da. Asta ramane, speranta unei indulgente, a unei bunatati infinite, pe care nu ai cum sa ti-o imaginezi, pentru ca infinitul nu este o unealta a noastra, a pamantenilor, si ca datorita ei ti se va acorda ceea ce de fapt nu prea meriti: iertarea si salasluirea ta printre cei care o merita mai mult decat tine." (Lidia Staniloae)
 
 
Carol Sedillot
 
Secretele alchimiei
 
Editura Paralela 45
 
„Mitul alchimiei este unul fondator pentru ca se afla in relatie permanenta cu Natura si elementele sale, cu Omul si umanitatea lui, cu Spiritul si Materia, cu Viata si Moartea, cu Sacrul si profanul... In ciuda itinerariului sau labirintic, alchimia are raspunsuri la intrebarile care i se pun, desi scopul ei este sa intrebe, sa incite la reflectare si explorare... Prin aceasta lucrare, cititiorul invitat la aceasta odisee efectueaza un parcurs care merge de la descoperirea radacinilor la originile Filosofiei ermetice, a teoriilor si utilizarii sale, intalnindu-se cu unii dintre marii sai maestri". Autoarea preda astrologia, tarotul, simbolismul si mitologia, iar cartea de fata este a unsprezecea sa lucrare. Traducere de Catrinel Auneanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO