Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE/ Cum trec in nefiinta marile personalitati

CARTEA DE ISTORIE/ Cum trec in nefiinta marile personalitati
02.03.2010, 16:09 38
Dan Berindei
Constituirea Romaniei moderne
150 de ani de la Unirea Principatelor
Editura Enciclopedica
Volumul reuneste texte scrise de academicianul profesor de-alungul deceniilor, grupate in patru parti; prima e consacrataanilor miscarii pentru Unire, a doua - realizarii acesteia pe caleadublei alegeri, ca si dobandirii recunoasterii internationale, atreia este dedicata evenimentelor si mutatiilor interne, a patra econsacrata activitatilor de politica externa si evocarii celor maide seama fauritori ai acestei noi politici din afara. Articolelordisparate autorul le-a adaugat texte care s-au impus. "In ansamblu,nadajduiesc ca cititiorul va avea strans laolalta intr-un intreg oinformatie initial risipita si ca acest lucru il va ajuta lacunoasterea unei etape atat de importante a istoriei nationale prinrealizarile sale, dar mai ales prin implicarea generalizata aromanilor din acea vreme la opera de construire a Romaniei."
Alexandru Maier
Am fost medic la Gherla
Dreptul la adevar
Editura Vremea
Autorul, tanar medic in Targu Mures la momentul izbucniriiRevolutiei din Ungaria, in 1956, atras de falsi prieteni intr-unasa-zis complot impotriva oranduirii de stat, este arestat siajunge in lagarul de la Gherla, pe care il va parasi abia in 1964.Cartea de fata este amintirea experientei anchetelor de laSecuritate, a proceselor, a trecerii prin diferite inchisori pana aajuns a Gherla. "Dupa eliberare, singurele persoane care au avutcurajul sa se afiseze cu mine pe strada au fost femeile, cele dinfamilia mea, dar si prietenele din tinerete. (...) De cand suntliber, in jurul meu nu va decat egoism, indiferenta si chiarrautate. Multi nu stiu ce-nseamna sa-ti pierzi libertatea in numeleunei idei. Sa nu se mai repete asemenea aberatii."
Sushila Blackman
Cum trec in nefiinta marile personalitati
Povesti adevarate
Editura Paralela 45

108 povestiri despre felul in care maestrii hindusi, tibetani sibudisti zen, stravechi sau moderni, si-au infruntat propria moarte.Autorul prezinta harul, claritatea si umorul cu care acestia si-auintampinat sfarsitul zilelor. "O carte ce ilustreaza demnitatea siminunea prin care experienta mortii este intampinata de mariiintelepti ai lumii." (Glenn H. Mullin, autor al unui volum despretraditiile tibetane). Traducere din limba engleza de BogdanChircea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO