Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE/„Domnitorii” pot fi de toate mărimile, calităţile, înfăţişările

CARTEA DE ISTORIE/„Domnitorii” pot fi de toate mărimile, calităţile, înfăţişările
06.07.2010, 16:23 36


G.I. Ionescu-Gion

Nicolae P. Mavrogheni, "o poznă a firii"

Editura Compania

Volumul de faţă cuprinde două texte apărute în 1891 şi 1893 -primul inclus în "Din istoria fanarioţilor", celălalt, în "RevistaNouă". Actualizare de Petru Romoşan, care scrie: "De ce amconsiderat necesară cartea de faţă? Pentru a le arătacontemporanilor noştri şi, mai ales, tinerilor că<<domnitorii>> pot fi de toate mărimile, călităţile,înfăţişările, şi că istoria merge mai departe şi cu oameni mici sauzăltaţi." Între lucrările cele mai importante ale lui G.I.Ionescu-Gion (1857-1904), apreciat profesor de istorie şi francezăla două licee celebre ale Bucureştilor, se numără: "Din istoriafanarioţilor" (1891) şi "Istoria Bucureştilor" (1899).

Cynthia Stokes Brown

Istoria lumii de la Big Bang până în prezent

Editura Litera

În analiza etapelor parcurse de umanitate, autoarea (profesor laFacultatea de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul UniversităţiiDominicane din California) recurge la datele şi metodele specificestudiului istoric riguros. Cititorului i se înfăţişează o viziuneintegratoare a devenirii speciei umane, cercetată în cadrulproceselor naturale care au loc la scară planetară. "Am încercat sămă rezum la informaţiile şi teoriile care se bucură de o largăacceptare în comunitatea ştiinţifică şi să evit subiectivitatea."Traducere din limba engleză de Laurenţiu Dulman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels