Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE/ Marile mistere ale trecutului

CARTEA DE ISTORIE/ Marile mistere ale trecutului
17.11.2009, 14:50 109
AndreiPogojev
Evadare de laAuschwitz
Amintirile inedite despreevadarea unui militar sovietic din lagarul de concentrare de laAuschwitz
Editura MeteorPress
In noiembrie 1942, saptezeci desoldati din Armata Rosie, cazuti prizonieri in mainile nemtilor, auorganizat o extraordinara evadare in masa de la Auschwitz. Printreei s-a numarat si detinutul nr. 1.418, AndreiPogojev. El a supravietuit, iar cartea ii prezintapovestea. Pogojuv fusese prins de nemti in decursul retrageriihaotice a Armatei Rosii din 1941 si, alaturi de alti 20.000 desoldati capturati, ajunsese in lagarul de la Auschwitz. Dupa un an,doar 1.200 dintre detinutii aceia mai erau in viata. Relatareasfasietoare a intamplarilor traite de el adauga un capitol nou laistoria ororilor din lagarele de concentrare naziste. Pogojev isireaminteste in detaliu viata si moartea din lagar: bolile sisubnutritia, conditiile ingrozitoare si cruzimile care i-au ucis petoti camarazii sai, cu foarte putine excepii. Supravietuirea luiPogojev ii circumstantele respective este remarcabila in sine, iarfaptul ca el a participat, de asemenea, la una dintre putineleevadari de succes din lagar face ca relatarea aceasta sa fie cuadevarat o raritate. Descrierea evadarii si a calatoriei care i-aurmat spre rasarit, prin muntii Carpati si Ucraina, pana lareunirea sa cu Armata Rosie, reprezinta o lectura de neuitat.Povestea palpitanta a lui Pogojev nu s-a oprit insa acolo. Dupadouazeci de ani, in 1967, el a fost chemat sa depuna marturieintr-un tribunal din Frankfurt impotriva fostilor sai temniceri dela Auschwitz. Traducere din limba engleza de Mihai-DanPavelescu.
LaurentPfaadt
Marile mistere aleistoriei
Editura Paralela 45

De la inceputul omenirii persistazone de umbra si evenimente obscure care nu si-au gasit alteexplicatii decat cele furnizate de versiunea oficiala a istoriei side cei care o descriu. Cartile de istorie sunt populate de foartemulte personaje care au ales sa-si implineasca destinul sub semnulsecretului. Cartea de fata dezvaluie, multumita ultimelordescoperiri, existenta unor personaje a caror putere tainica a fostechivalenta cu cea a unui rege, a unui presedinte. Iata subiectele:Atlantida, tezaurul Templului din Ierusalim, marele incendiu alRomei, Papesa Ioana, tragedia catarilor, regii blestemati, misterulIoanei d'Arc, profetul Nostradamus, enigma Shakespeare, diavolii dela Loudun, Masca de Fier, straniul conte de Saint-Germain,cavalerul d'Eon, Maria Antoaneta, copilul din inchisoarea Temple,Napoleon si necunoscutul din Sfanta Elena, fata lui JackSpintecatorul, Rasputin, Mata Hari, blestemul lui Tutankhamon,sinuciderea lui Hitler, tragedia familiei Kennedy, moartea lui IoanPaul I, Giulgiul din Torino. Traducere de Nicolae Constantinescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO