Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE/ Pacepa in dosarele Securitatii

CARTEA DE ISTORIE/ Pacepa in dosarele Securitatii
12.05.2010, 15:16 54
Consiliul National pentruStudierea Arhivelor Securitatii
Ion Mihai Pacepa in dosareleSecuritatii
1978-1980
EdituraEnciclopedica
Studiu introductiv, selectiadocumentelor si indice de nume de Liviu Taranu. "Ceea ce dorim prinvolumul de fata, spune acesta, este sa clarificam, intr-o bunamasura, contextul, disparitia, ancheta si urmarile fugii inOccident a celui mai apropiat consilier al cuplului Ceausescu, IonMihai Pacepa, prezentand documente nude care au fost redactate inacel moment si care se pastreaza in arhivele romanesti. Gestulurmator ar fi, in mod firesc, o cercetare finalizata cu publicareadocumentelor existente pe acest subiect in arhivele CIA si de ce nupe cele ale serviciilor de informatii din RFG. Viitorul ne poaterezerva surprize placute din acest punct de vedere, mai ales cainca de acum termenul legal (30 de ani) pentru desecretizareaacestor documente este indeplinit." Lucrarea cuprinde 132 dedocumente preluate din dosarul defectiunii generalului locotenentPacepa existent in Arhiva CNSAS. Selectia documentelor s-a facutavand in vedere cele trei momente - disparitia, ancheta, urmarile-, calitatea informatiei cuprinse in ele si relatia apropiata asemnatarilor cu Ion Mihai Pacepa. O editie completa a documentelordin dosarul in discutie este putin probabila din cauza cantitatiiimpresionante a informatiei (dosarul are 92 de volume!), cat si afaptului ca o parte dintre aceste volume nu au legatura cusubiectul in sine.
LeszekKolakowski
Principalele curente alemarxismului
Vol. II. Varsta deaur
Editura Curteaveche
LeszekKolakowski (n. 23octombrie 1927, Random, Polonia - d. 17 iulie 2009, New York, SUA),renumit filosof polonez si istoric al ideilor, a fost profesor defilosofie la Universitatea din Varsovia pana in 1968, cand aparasit tara. A fost de asemenea profesor la McGill University dinMontreal, University of California - Berkeley, All Souls College,Oxford, Yale University, University of Chicago. A primit numeroasedistinctii academice pentru cele 30 de carti si peste 400 delucrari publicate, precum si mai multe premii, printre care PremiulErasmus, Premiul Thomas Jefferson, Premiul Alexis de Tocquevillesi, in 2003, Premiul John W. Kluge din partea BiblioteciiCongresului american pentru realizarile obtinute pe parcursulintregii cariere in domeniul stiintelor sociale si umaniste."Principalele curente ale marxismului", publicata in1976-1978, este cea mai cunoscuta lucrare a sa.
"Este o capodopera de stil, unade eruditie istorica si una de gandire. Este in stilul sau cevafundamental civil: o politete netrucata si lipsita de prefacatorie,bazata pe un fond de neabatuta intransigenta a judecatii. Lucrurar" (Horia-Roman Patapievici).
"Aparitia in traducereromaneasca a volumului al doilea din trilogia lui Leszek Kolakowskicontinua o cat se poate de meritorie lucrare intelectuala. Dacaprimul volum se ocupa de fundamentele doctrinei construite de chiarcei numiti «clasicii marxismului», volumul de fata exploreaza«varsta de aur», momentul istorico-politic si teoretic alsocial-democratiei devenite o miscare globala, deci «Biserica»universala. Gratie lui Lenin, un nou tip de politica s-a nascut insecolul XX, una intemeiata pe fanatism, elitism, angajamentneconditionat pentru cauza sacra a revolutiei, precum si o completasubstituire a ratiunii critice prin credinta pentru autodesemnatele«avangarde» de militanti (zeloti) iluminati.
Pe scurt, daca nu ar fi existat leninism, nu ar fi existat nicitotalitarism, cel putin in varianta stalinista. Secolul XX a fostin fapt secolul lui Lenin - mai mult decat acela, sa spunem, al luiStalin sau Hitler.

Leninismul a suprimat democratiain numele unei false «democratii superioare», a inlocuitpluralismul prin terorism statal si a creat conditiile aparitieiuniversului concentrationar, asadar ale fuziunii dintre colectivismpseudoegalitar si barbarie. A facut dintr-o ideologiemitologic-utopica, dintr-un set de afirmatii profetice lipsite deorice prealabila verificare empirica un program de actiune a caruiimposibilitate insasi era menita sa duca la o continua agresiuneimpotriva realitatii. Tocmai acest voluntarism obsesiv, pentru carecompromisul este strict un mijloc, iar nu o cale spre consens sisolidaritate, a dus la cataclismul stalinismului" (VladimirTismaneanu). Prefata de Vladimir Tismaneanu. Traducere din limbaengleza de Catalin Candea, Emanuel-Nicolae Dobrei, Bogdan Florian,Tereza-Brandusa Palade (coord.).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO