Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE/ Pagini din exil

CARTEA DE ISTORIE/ Pagini din exil
20.01.2010, 14:16 49
Sorin GabrielIonita
Publicatiile romanesti dinexil despre problematica drepturilor omului
in Romania(1975-1989)
Institutul National pentruMemoria Exilului Romanesc
Activitatea exilului romanesc,in general, si a publicatiilor acestuia, in special, sunt incainsuficient cunsocute de publicul din tara. De la aceastaconstatare a plecat Sorin Gabriel Ionita care, in urma cu cativa,in calitate de colaborator al "Ziarului de Duminica", a intretinuto rubrica pe aceasta tema, apoi a sustinut un doctarat, iar acum,ca o incununare, publica acest volum. "Publicatiile exiluluiromanesc, spune autorul, au reprezentat o portavoce pentrugrupurile de exilati, care simteau nevoia sa protesteze fata deincalcarile drepturilor omului in Romania, pe care o parasiseratocmai din aceasta cauza. Prin circulatia lor, aceste reviste aufacut posibile conferinte si demonstratii de protest, la care auparticipat romani de pe mai multe continente. Notabil este faptulca, datorita acestor mijloace media modeste, multor cetateni dinR.S.R. li s-a imbunatatit regimul de detentie, au fost eliberatidin inchisoare sau li s-a permis sa paraseasca tara. Multe familiidisperate, care riscau sa se destrame pentru ca unul dintre membrisau copii nu putea parasi Romania, au fost salvate in urmacampaniilor de presa din publciatiile exilului. In acest sens,cazurile Doru Novacovici, Dorin Tudoran si Paul Goma suntsugestive."
AdrianMajuru
Bucuresti diurn sinocturn
Editura CurteaVeche
Volumul este precedat de unstudiu intitulat "Societatea romaneasca interbelica. Scurt excursasupra mentalitatilor (1919-1939)". "Problematica mentalitatilor -spune istoricul - a fost si este componenta permanentei confruntaridintre vechi si nou. In aceasta confruntare intra in joc variateaccesorii care compun cotidianul: comportament, vestimentatie,atitudine fata de spatiul public si privat etc. Bucuresteanul estelocuitorul privilegiat al unui Centru care se impune pe de o partedrept pivot al modernizarii, un creuzet al procesului de preluaresi adaptare a modelelor culturale apusene, iar pe de alta parte, caun fervent exportator de modele urbane in afara." Istoricul ilurmareste pe bucurestean din zori pana tarziu in noapte: la orelediminetii drumul spre birou sau atelier include un spatiu detrecere (cafenea, braserie, lacto-bar etc., strada avea accesoriileei, ritmurile orasului (de la trasura la automobil), fatadelecomerciale, reclamele, industriasii, gradinile, sporturile,reglementarile, hotii de buzunare, ocultismul, gastile de cartier,orasul subteran. O carte foarte vie si bogatilustrata.
Carol Capita
Bordeiul sipalatul
Mestesugari in lumeamiceniana
Editura Tritonic

Lucrarea se adreseaza deopotrivaspecialistului in epoca bronzului si pasionatului de istorie veche.Pornind de la o serie de lucrari clasice si mai noi, autorulincearca, bazandu-se pe cele doua mari categorii de surse aflate ladispozitie, sursele arheologice si textele redactate in primascriere de pe continentul european (Liniarul B), sa prezintestadiul actual al cercetarilor si sa repuna in discutie o serie deteorii considerate a fi certitudini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO