Ziarul de Duminică

Cartea de literatura

Cartea de literatura
14.05.2009, 14:19 17

Michel Tournier

Jurnal extim
Editura Humanitas
 
In acest jurnal extim, adica un jurnal care nu e intim, autorul reuseste sa nu vorbeasca deloc despre sine si sa nu-si povesteasca viata. Observatii despre cum se dusmanesc oamenii, despre copii si varste. „Le spun copiilor dintr-o scoala: <<Scrieti in fiecare zi cateva randuri intr-un caiet gros. Sa nu fie un jurnal intim consacrat starilor voastre sufletesti, ci, dimpotriva, un jurnal indreptat spre lumea exterioara, spre oamenii, animalele, lucrurile ei. Si veti vedea ca, de la o zi la alta, nu numai ca veti scrie mai bine si mai usor, dar, mai cu seama, veti avea o prada mai bogata de consemnat. Pentru ca ochiul si urechea voastra vor invata sa decupeze si sa retina din imensa si informa magma de perceptii cotidiene ceea ce poate sa treaca in scrisul vostru>>". Traducere de Radu Sergiu Ruba.
 
Jose Saramago
Farame de memorii
Editura Polirom
 
O carte de amintiri din vremea cand Saramago era doar o mana de om. Scriitorul descrie relatia sa cu natura si oamenii, primele iubiri, atractia fata de cuvintele scrise, felul copilului de a intelege lumea. „Sunt farame de memorii de cand eram o farama de om, simplu". Nu sunt grozave si nu ajung la valoarea romanelor autorului care a primit Premiul Nobel pentru literatura in 1998. Nu castiga in mod deosebit nici prin faptul ca autorul le adauga o seama de fotografii din perioada descrisa, ale lui si ale oamenilor despre care vorbeste. Traducere din limba portugheza si note de Georgiana Barbulescu.
 
Danny Wallace
Yes Man
Editura Trei
 
Intr-un autobuz aglomerat din Londra, un barbat il sfatuieste pe Danny Wallace, producator independent pentru BBC, sa spuna "Da" mai des. Danny considera intamplarea drept o revelatie, in urma careia viata i se va schimba complet. Incepe sa spuna "Da" la orice, pana cand misteriosul „Provocator" ii ordona sa spuna "Nu". Omul Da devine Omul Nu. Razboiul Da-Nu il zapaceste pe bietul Danny, care trebuie sa gaseasca o cale de mijloc pentru a-si pune ordine in viata. Dar nu ezita sa spuna "Da" unei invitatii de a-si petrece Craciunul in Australia, langa fata pe care capriciile sortii i-au adus-o in cale. "O capodopera de umor", au declarat criticii. Traducere din engleza si note de Bogdan Perdivara.
 
 
Chandidas
Radha si Krisna
Editura Cununi de stele
 
Traducere din bengali, note si studiu introductiv de Amita Bhose. Scriitoarea stabilita in Romania a talmacit aceasta carte in 1992, anul mortii sale. Lucrarea prezinta, sub forma unui roman de dragoste, mitul cuplului divinului Krisna si a pastoritei Radha, care sta la baza celui mai raspandit cult religios din India si care a influentat, timp de secole, filosofia, estetica, literatura, artele plastice, muzica si coregrafia indiene, culte si populare. Poemul reprezinta capodopera lui Chandidas si este una dintre cele mai frumoase creatii artistice din literatura bengali.
 
 
Gregory David Roberts
Shantaram
2 volume
Editura Allfa
 
Romanul este povestea incredibila a unui barbat obisnuit care, vreme de zece ani, a fost unul dintre australienii cei mai vanati din lume. Inchis pentru o serie de jafuri armate, barbatul evadeaza si se stabileste la Bombay, in India, unde numele sau va deveni Shantaram. Aici deschide o clinica medicala pentru saraci si cunoaste o fauna incredibila, de la mafioti, la prostituate, actori si intelepti. Cartea publicata in 2003 a ajuns un bestseller mondial, a fost considerata un roman-bomba, un roman orbitor, iar autorul a fost comparat cu Melville si Hemingway. Cartea este in curs de ecranizare, cu Johnny Depp si Amitabh Bachchan in rolurile principale. Traducere din limba engleza de Raluca si Christian Tanasescu.
 
 
Neil Gaiman
Coraline
Editura Tritonic
 
Cartea a fost comparata cu „Alice in Tara minunilor", dar este mai aventuroasa, chiar horor. O fata patrunde printr-o usa secreta a noii sale case si ajunge intr-o alta versiune a propriei sale vieti, la suprafata socant de asemanatoare cu viata ei adevarata. Intalneste o alta mama, un alt tata care nu vor s-o mai lase sa plece, incat Coraline va fi nevoita sa lupte cu tot curajul si toata istetimea sa pentru a reveni in viata obisnuita. Cartea a primit mai multe premii dintre cele care se acorda literaturii SF, iar anul acesta a fost adaptata pentru film, in regia lui Henry Selick (filmul ruleaza si pe ecranele noastre de la sfarsitul lunii aprilie). Traducere de Liviu Radu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO