Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA / Destinul postum al unui roman neterminat

CARTEA DE LITERATURA / Destinul postum al unui roman neterminat
03.11.2009, 16:33 76

Ernest Hemingway
Gradina raiului

Editura Polirom

Este ultima scriere a celebrului scriitor, la care a lucratintermitent din 1946 pana in anul mortii, 1961, si care n-a fostterminata. Romanul e povestea unui tanar autor american (si aincantatoarei sale sotii). Actiunea se petrece in anii 20. Eroulajunge in luna de miere pe Coasta de Azur, unde intalneste o altafemeie de care se indragosteste pana la a-si parasi sotia. Cartea afost publicata abia in 1986, cand a devenit pe data bestsellerinternational. "O carte emotionanta si lipsita de inhibitii, scriape atunci <<The Washington Post Book World>> - dar maiales loiala creatorului sau si ei insasi, lipsita de stiintaintunericului ce avea sa urmeze." Traducere din limba engleza deIonut Chiva.

Virginia Woolf
Schite

Editura RAO

"In decursul intregii sale vieti - scria in 1944 Leonard Woolf,publicist mult mai cunoscut ca sot al celebrei scriitoare -,Virginia Woolf obisnuia ca, la anumite intervale, sa scrie scurtepovestiri. Era obiceiul ei ca ori de cate ori ii venea o idee sa oschiteze intr-o forma foarte provizorie si s-o puna apoi de o parteintr-un sertar. Ulterior, daca un editor o solicita sa scrie opovestire scurta si ea se afla in dispozitia de a o scrie (ceea cenu se intampla adesea), atunci lua schita din sertar si o rescriauneori de mai multe ori. Sau, daca avea dispozitia, ceea ce seintampla deseori cand scria un roman, ca are nevoie sa-siodihneasca mintea lucrand la altceva pentru un rastimp, atunci eafie scria un eseu critic, fie lucra la una din schite." Volumul defata cuprinde 20 de schite precedate de o prefata lamuritoare si untabel cronologic. Traducere, cronologie, prefata si note de MihaiMiroiu.


Paulo Coelho
Invingatorul este intotdeauna singur

Editura Humanitas

Actiunea romanului se petrece la Cannes. Scena: festivalul defilm care atrage prin stralucire oameni plini cu bani, vedete sitinere ademenite de mirajul succesului, cu totii figuranti ai lumiifilmului si a modei. Dar personajele principale sunt un magnat russi Ewa, fosta lui sotie. Dupa o despartire dureroasa, omul deafaceri rus pune la punct un plan pentru a-si recastiga fosta sotiesi e dispus sa faca orice sacrificii, inclusiv sa ucida, in numeleiubirii sale devastatoare. Traducere din portugheza de GabrielaBanu.


Ray Bradbury
Cronicile martiene

Editura Leda

Ray Bradbury este unul dintre cei mai respectati si mai populariscriitori americani de science-fiction ai secolului XX, autor anenumarate povestiri, romane, piese de teatru, scenarii de film,dar cunoscut indeosebi datorita "Cronicilor martiene" (1950) sidistopiei "Fahrenheit 451" (1953), ambele adaptate pentru radio,teatru si film. Pentru activitatea sa prodigioasa, Bradbury a fostdistins cu numeroase premii, iar in 2007 a primit o mentiunespeciala din partea juriului Premiului Pulitzer. In "Cronicilemartiene" el creeaza imaginea unei planete Marte distruse decolonistii umani si a unei civilizatii martiene ingenuncheate demicrobii adusi de om. Traducere din limba engleza de Mihai-DanPavelescu.

Sorin Issvoran
Astazi incepe de maine

Casa Cartii de Stiinta

Nascut in 1928, Sorin Issvoran a terminat un an de medicina laBucuresti in 1948, cand a fost arestat, impreuna cu familia. Afugit din arest si din tara, trecand inot Dunarea in Iugoslavia. Atrecut prin 18 lagare si trei inchisori, a ajuns in Germania (si inalte inchisori), in 1949 a obtinut statut de refugiat la Paris si aredevenit student la medicina. A practicat medicina in California.A militat fara intrerupere in cadrul organizatiilor culturaleromanesti, carora, impreuna cu altii, le-a pus bazele in Californiasi in restul Americii. In cartea de fata (un prim volum), "vapropun - spune autorul - sa retraiti <<filmul>> ori,daca vi se pare mai potrivit, telenovela aventurii mele, care puteafi cea a bunicului dumneavoastra. Ea incepe la douazeci de ani, in1948, in camera de interogatoriu, adica bataie, a Securitatiicomuniste din Bucuresti (...) In volumul de fata si urmatorul vetiintalni personalitatile si sufletul exilului romanesc, precum EugenIonescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Brancusi, JeanNegulesco, Neagu Djuvara. Unii mi-au devenit prieteni pentru toataviata."

Brandon Sanderson
Alcatraz si bibliotecarii malefici

Editura Corint junior

Alcatraz Smedry e un baiat ce pare predestinat sa produca numaistricaciuni. Cand primeste o pungulita cu nisip, la cea de-atreisprezecea aniversare, intreaga sa viata ia o intorsaturastranie. Cum nu contine un nisip oarecare, pungulita este...sterpelita de cultul librarilor malefici care urmaresc sacucereasca intreaga lume, prin raspandirea dezinformarilor sisuprimarea adevarului. Nisipul le ofera librarilor maleficiavantajul necesar dominatiei planetare. Alcatraz trebuie sa-iopreasca. Traducere de Sorin Voinea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO