Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA / Drumul de la terorism la clasicii rusi

CARTEA DE LITERATURA / Drumul de la terorism la clasicii rusi
21.07.2009, 17:01 96
Mesa Selimovic
Dervisul si moartea
Editura Leda
 
Mesa Selimovic este unul dintre cei mai valorosi scriitori din fosta Iugoslavie. Cartea de fata, publicata in 1966 si considerata o capodopera, i-a adus celebritatea. Actiunea se petrece la Sarajevo, la sfarsitul veacului al XVIII-lea, sub stapanire otomana. Tanarul dervis, tulburat de moartea fratelui sau nevinovat, vrea razbunare, renunta la asceza, obtine ce doreste, se razbuna, ajunge in fruntea tuturor, urat la randul sau de toti cei din jur, care ii doresc moartea – si abia cand e obligat sa semneze condamnarea celui mai bun prieten intelege ca n-a ramas in jurul lui decat moarte. Un roman plin de poezie (Memoriile lui Adrian, ale dnei Marguerite de Yourcenar au fost comparate mai tarziu cu aceasta carte), foarte bine tradus. Traducere din limba sarba de Voislava Stoianovici.
 
Yasmina Khadra
Sirenele Bagdadului
Editura Trei
 
Yasmina Khadra este pseudonimul unui scriitor algerian care nu si-a putut dezvalui adevarata identitate decat atunci cand a parasit armata si s-a exilat in Franta. Este celebru pentru o trilogie tradusa in peste 25 de limbi, care vorbeste despre conflictul dintre Occident si Orient. Cel de fata este al treilea roman al trilogiei. Actiunea primului roman, care se cheama „Randunelele din Kaboul", se petrece in Afganistan; actiunea celui de-al doilea, care se numeste „Atentatul" , in Israel, a celui de fata - in Irak. Este povestea unui tanar beduin care devine terorist pentru a-si razbuna tatal umilit. Traducere din franceza si note de Marie-Jeanne Vasiloiu.
 
 
Jeffery Deaver
Papusa adormita
Editura RAO
 
Jeffery Deaver revine cu un nou thriller psihologic complex despre un ucigas psihopat scapat dintr-o inchisoare de maxima securitate din California si despre aventura misterioasa si sinistra in care porneste odata ce se vede liber. Kathryn Dance, agentul special care si-a facut debutul in „Luna Rece" – experta in limbajul corporal si investigator stralucit –, este eroina principala din „Papusa Adormita", unde se afla pe urmele lui Daniel Pell, un Charles Manson al zilelor noastre. Pell este un maestru al controlului, care stie sa domine, sa vrajeasca, sa seduca si sa-i exploateze pe cei din jur pentru a-l ajuta in crimele sale. Traducere de Raul Cojocaru.
 
Costache Olareanu
Avionul de hartie
Editura Muzeul National al Literaturii Romane
 
Romanul, aparut initial in 1983, este reeditat cu ultimele adnotari ale autorului si o cu postfata de Virgil Podoaba. La final sunt mai multe pagini de Consemnari critice. Este un roman de dragoste, aparent banal, scris ca o lunga scrisoare. „Confesiunile profesorului de romana aluneca subtil printre intamplari autentice si intamplari posibile, inventate in limitele verosimilitatii, pentru nevoile unei demonstratii. Eroul impinge jocul dintre ceea ce a fost si ceea ce ar fi putut fi in pragul echivocului." (Dana Dimitriu).
 
 
Hamid Mohsin
Fundamentalist fara voie
Editura Paralela 45
 
Hamid Mohsin este nascut in Pakistan, a studiat dreptul in SUA si traieste la Londra. Este autorul a doua romane, pentru care a primit mai multe premii. In cartea de fata, eroul este un tanar pakistanez atras de visul american, absolvent eminent la Princeton, indragostit de o tanara din lumea buna care vede cum i se destrama visele dupa atentatele din 11 septembrie 2001. "In lumea musulmana, se poate vedea ca dragostea fata de ce este american coexista cu mania fata de America." Traducere din limba engleza si note de Constantin Husti-Radulet.
 
Lev Tolstoi
Cuponul fals
Editura Humanitas
 

Doi elevi de liceu falsifica o bancnota de 2,5 ruble transformand-o intr-una de 12,5 ruble. Bancnota trece din mana in mana si se declanseaza o serie de intamplari dramatice, cu negustori, popi, hoti, talhari, tarani – toti cei care ajung sa puna mana pe bancnota fiind afectati de imprevizibil. Forta oarba dezechilibreaza lumea. Imaginarul lui Tolstoi, relatia cauza-efect, functioneaza perfect: orice lucru are consecinte, dar cei care invata sa citeasca textele Evangheliilor sunt salvati. Traducere de Luana Schidu. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO