Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA/ In timpul liber, Dumnezeu numara lacrimile femeilor

CARTEA DE LITERATURA/ In timpul liber, Dumnezeu numara lacrimile femeilor
20.01.2010, 14:51 81
Sonia CristinaStan
Omayra Sanchez moare indirect
Editura InstitutulEuropean
O excelenta carte depublicistica in care apar cateva momente din istoria presei intr-olumina inedita. "Cartea are un titlu de thriller si un continut demanual etic - spune Radu Paraschivescu in prefata. Sonia CristinaStan pune mana pe un marker gros si coloreaza o parte dinderapajele presei mondiale, ajutandu-ne sa pricepem de ce nu nemeritam suta la suta pozitia bipeda. De ce Publicul a devenitfraierul cu majuscula pe al carui trup plapand presa isi ingaduieexperimente nedemne." Cea mai mare parte din articolele acesteicarti au aparut anii trecuti in "Ziarul de Duminica", la rubrica"Media".
GeorgeArion
Crimesofisticate
Crime ScenePublishing
Alt roman politist al lui GeorgeArion din care au aparut in foileton in "Ziarul de Duminica" amplefragmente. Un sir de crime inexplicabile produce panica laBucuresti: personaje care roiesc in jurul unei moderatoare deteleviziune dispar una dupa alta. Mai mult, crimele au ecou in altcolt al planetei, la Barintown, in SUA. "Un thriller ca un cocteilexploziv - prezinta editura cartea -, creat de un George Arion maiinventiv ca niciodata. Un pas mic pentru literatura, un pas uriaspentru romanul politist romanesc."
MihaiRadu
Hobby si altepovestiri
Editura Vremea
Mihai Radu are 32 de ani, eabsolvent de Filosofie, lucreaza in prezent la "Plai cu Boi" siscrie la proiectele personale www.revistascriitorului.ro siwww.timesnewroman.ro. "Hobby si alte povestiri" este volumul sau dedebut. "Sunt convins ca psihologii - scrie Mihai Radu - nu suntbuni de nimic pe lumea asta, sunt cele mai mari pramatii, cele maimari jigodii, care nu fac altceva decat sa vorbeasca despre semeniilor, sa barfeasca de fapt, sa se dea mari in lipsa unui dumnezeuadevarat care sa dea cu ei de pamant. (...) Nici un psiholog nu vaajunge in rai. Sunt hiene care isi hranesc siguranta de sine cusecretele celorlalti."
PiaDegemark
Dumnezeu numaralacrimile femeilor
Editura Humanitas
Pia Degemark, nascuta in 1949,este prima suedeza si totodata cea mai tanara actrita careia i s-aacordat premiul pentru cea mai buna actrita la Festivalul de Filmde la Cannes, pentru rolul principal din filmul "Elvira Madigan"(1967). Succesul a fost urmat de o casatorie cu mostenitorulconcernului Siemens, mai tarziu o despartire durereoasa si oexistenta marginala, cu anorexie, droguri si autism, inclusiv ocondamnare la 14 luni inchisoare pentru frauda. Cartea de fata,publicata in 2006, e autobiografia unei supravietuitoare. Traduceredin suedeza si note de Liliana Donose Samuelsson. Prefata deGabriel Liiceanu.
MarcLevy
Primazi
Editura Trei

Un obiect straniu a fost gasit intr-un vulcan. Descoperirea sianaliza lui vor revolutiona tot ceea ce se stie pana acum desprenasterea Pamantului. El este astrofizician, specialist in steleextrasolare si vrea sa afle cum s-a nascut Universul. Ea - arheologsi cauta urmele primului om pe Terra. Impreuna vor calatori dinfundul desertului Atacama pana in mijlocul Chinei, trecand prinAfrica de Est, Marea Egee, Amsterdam, Paris si Londra si vor trai oaventura ce va schimba atat cursul vietii lor, cat si pe cel alistoriei. Traducere din franceza si note de Marie-JeanneVasiloiu.
VirginieDespentes
Teoria KingKong
Editura Pandora M

Un manifest feminist cutremuratorscris de autoarea bestsellerului "Trage-mi-o", o autobiografie cumesaj puternic. Povestindu-si viata, autoarea ilustreaza unparadox, cel al femeii care nu s-a putut asuma decat calcand inpicioare canoanele care i-au fost impuse, respectiv autoimpuse:senzualitatea, supunerea, inocenta. Ea ataca fara menajamente treichestiuni care pareau fumate: violul, prostitutia si pornografia."Scriu din randul nasoalelor, pentru nasoale, babe, camionagioaice,frigide, neregulate, neregulabile, isterice, handicapate, pentrutoate cele excluse de la marele targ al tipelor faine. Si incepasa, pentru ca lucrurile sa fie clare: nu-mi cer scuze pentrunimic, nu ma plang de nimic." Traducere din franceza deMarie-Jeanne Vasiloiu. PS realizat de Valentin Protopopescu siLiliana Urian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels