Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA / Peregrinul, fiica gangsterului, Seneca si femeia interzisa

CARTEA DE LITERATURA / Peregrinul, fiica gangsterului, Seneca si femeia interzisa
02.09.2009, 14:57 44
Valeriu Anania
Amintirile peregrinului apter
Editura Polirom
 
Dupa "Memoriile" aparute in urma cu cateva luni (premiate de Uniunea Scriitorilor), care au deschis seria de autor Valeriu Anania, editura publica acest volum de nuvele si povestiri, prefatat de Mircea Muthu, cu o cronologie de Stefan Iloaie. Seria de autor va cuprinde douasprezece volume. Cartea de fata a aparut initial in 1990, iar de atunci s-au mai tiparit cateva editii. „Demersul epic al lui Valeriu Anania din "Amintirile peregrinului apter" pare unul ce se inscrie netagaduit in linia «traditionala» a povestirii noastre moderne, asezandu-se la incheierea unui posibil cvadrilater ale carui celelalte unghiuri le-ar fixa Gala Galaction, Mircea Eliade si V. Voiculescu. Povestirile si nuvelele sale aduc mirajul misterelor de inceput de lume, faptica lor fiind inviata adesea din vremuri foarte indepartate, aureolate de un fabulos fantastic, dedus dintr-o mitologie crestina ce dizolva marturia documentului concret istoric in «posibilitatea unei simple legende», cu reverberatii profunde in constiinta morala a unei epoci revolute ce-si afla corespondente perfecte in contemporaneitatea noastra imediata. Peregrinarile mereu tinarului apter se petrec nu atit intr-o arie geografica – calator dintr-un loc in altul, de la o manastire la alta –, cit mai ales in lungul veacurilor, de la un timp la altul, de la o intimplare cu rezonante in semnificatia istorica la alta, de la un personaj implicat veacului sau la un altul fixat pe coordonatele altui ev." (Constantin Cublesan)
 
Honko Tendo
Yakuza Moon
Memoriile unei fiice de gangster
Editura Pandora M
 
Shoko Tendo este fiica de yakuza japonez. La maturitate s-a decis sa scrie o carte autobiografica in care dezvaluie subteranele vietii de yakuza si dezavantajele de a te naste intr-o astfel de familie. Este vorba despre o carte-document, cu impact puternic: dupa cum spune si titlul, autoarea a facut parte dintr-o familie de yakuza, acei mafioti-afaceristi japonezi care descind din ramura samurailor.
Shoko Tendo si-a scris cartea dupa 30 de ani, atunci cand, epuizata cumva de incercarile prin care trecuse, a incercat sa-si gaseasca echilibrul sufletesc prin scris si sa-si vindece astfel amintirile traumatizante. Traducere din engleza de Alaxandra Hansa. PS (interviu, marturisiri) de Shonko Tendo si Manabu Miyazaki.
 
Paul Goma
Roman intim
(Paris,1989)
Editura Curtea Veche
Editia a doua. „Paul Goma – scrie Gheorghe Grigurcu – este un <<caz>> incitant la culme al literelor române. Un <<caz>> depasind pe cele din interbelic ale unor Panait Istrati sau Mihail Sebastian, deoarece s-a schimbat dramatic contextul, contemporanul nostru fiind expresia unor imprejurari ale istoriei ce transcend in asa grad orice miza individuala, incât angajeaza intr-un fel sau altul constiinta fiecaruia dintre noi… <<Punerea in paranteza>> a lui Goma prin obstacole produse tiparirii si difuzarii creatiilor d-sale s-a impletit cu un proces de calomniere menit a-l <<stropi cu vitriol>>, a-i desfigura chipul… O mânie de vates neinteles constituie esenta acestei personalitati care abia daca n-ar fi stârnit valul de idiosincrazii, rejectari, furii ce-l cunoastem ar fi fost suspecta de inautenticitate. Indeobste preferam a evita prognozele, insa ne ingaduim o exceptie: nu va intârzia prea mult momentul in care Goma, cum bine s-a remarcat, un Soljenitin român, va deveni, la o scara de larga aprobare, una dintre figurile centrale ale literelor noastre si deopotriva ale vietii noastre publice din ultimele trei sferturi de veac ce aproape ii acopera traiectul biografic…"
 
Lionel Shriver
Trebuie sa vorbim despre Kevin
Editura Vellant
 
Autorul este de fapt o autoare care traieste in prezent la Londra, a publicat mai multe romane si a obtinut adevarata recunoastere cu volumul de fata, publicat in 2003 si distins in 2005 cu Premiul Orange. Cu cateva zile inainte de a implini 16 ani, Kevin isi incuie in sala de sport sapte colegi de clasa, un ingrijitor si un profesor, pe care ii ucide unul cate unul cu o arbaleta. Intr-o serie de scrisori unul catre altul, parintii inceraca sa-si explice tragedia. Traducere din limba engleza si note de Ileana Predoiu si Ioana Vilcu.
 
Pedro Galvez
Testamentul lui Seneca
Editura Allfa
 
O evocare magistrala a vietii senatorului si filosofului Seneca si un portret de exceptie al imparatului Nero. Filosoful este consilierul imparatului, cazut in dizgratie, retras pe Muntele Vezuviu, unde se dedica scrisului. Dar imparatul il crede implicat in complotul tesut in jurul sau. Pedro Galvez a studiat antropolgia, economia, socilogia si politologia si a publicat alte patru carti pe teme diverse.Traducere de Coman Lupu.
 
Malika Mokkedem
Femeia interzisa
IBU Publishing
 
Scriitoarea algeriana s-a nascut in 1949, a renuntat la cariera medicala in 1985, cand s-a dedicat cu totul scrisului si a publicat treisprezece romane. Cel de fata a obtinut o mentiune speciala din partea juriului Femina si premiul Mediterranee des Jeunes. Este o poveste de dragoste complicata intr-un context neprielnic, faptul ca femeia se simte si vrea sa fie libera fiind greu acceptat de mediul islamic fundamentalist. Traducere din limba franceza de Cristina Radu.
 
Vasile Mic
Scara de lumina
Editura Sedan
 

Din Nordul lui George Vulturescu, Dumitru Pacuraru si Salah Mahdi vine si satmareanul Vasile Mic, autor al volumelor de poezie „Vis in padurea de mesteceni", „Fereastra din vis" si „Scara de lumina", acesta din urma reproducand si cateva inspirate lucrari grafice ale autorului. Incredintat ca „poezia e o scara catre Dumnezeu" (Eugenio Montale), poetul exploreaza intens strategiile ascensiunii: „Vreau sa urc/ Pe scara de lumina,/ Dar cineva,/ Nu stiu cine,/ Imi zice/ De hotararea/ Sinodului din Calcedon.../ Voi urca insa/ Athosul,/ Voi da cu pumnul.../ In credinta/ Ca asa/ Un izvor va tasni,/ Toti isi vor potoli setea.../ Si inaltul/ Se va umple/ De frumusete". Multa lumina in poemele lui Vasile Mic, dar si o unda de neliniste si indoiala, ca in poemul care urmeaza: „Robotii/ Se manifesta cu finete./ Au constiinta -/ Imi spune/ Un astfel de/ Soldat./ Inseamna ca robotii/ Omoara,/ Iubesc,/ Isi iubesc patria./ Poate/ Chiar pe dusmani.// Fara femei,/ Fara alcool,/ No tabac!/ Cel putin/ Deocamdata..." O carte de si despre initiere. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO