Ziarul de Duminică

CARTEA DE POEZIE/ Ce sunt hadaiku-urile şi cine este tatăl lor

CARTEA DE POEZIE/ Ce sunt hadaiku-urile şi cine este tatăl lor
05.05.2010, 16:45 32
Amprimit până astăzi, in decurs de un an, poate un an şi jumătate, cumult peste o sută de SMS-uri de la poetul băimărean Ioan Hada.Uneori, imi trimite mesajele noaptea, alteori la prima oră adimineţii, unele vin la o săptămână distanţă de următoarele, altelesosesc şi câte trei intr-o singură zi. Fiecare mesaj conţine unscurt poem, dintre cele in care s-a specializat Ioan Hada,imposibil de confundat cu producţiile asemănătoare ale vreunui altautor de la noi.
Ultimele trei primite sunăaşa:
"Ghemuit la picioareletale
precum câinele de vânătoare lapicioarele stăpânului,
admir splendoarea trupuluitău
ca şi credinciosul statuiazeului său."
Şi
"Iubito, mă aştepţi numai pemine,
ca uşa frumos luminată a uneicrâşme
pe beţiv."
Şi, pe aceeaşitemă:
"Privesc cu ochi hapsâni şimistuiţi
la trupul tăuispititor
ca beţivul la ulciorul plin cuvin".
Un menestrel care cântă pe osingură coardă, cu zeci de variaţiuni, aceeaşi melodie, aşa l-aşeticheta pe acest poet care, ca fost militar de carieră, nu s-aapucat să glorifice fapte de arme, ci s-a intors spre vremurilecavalereşti, indulcind fulgerul spadei până la pâlpâirea penei pehârtie şi invocând in cânturile sale o aproape iluzorie domniţă,iluzorie chiar şi atunci când acesta ii spune"iubito".
Şi in sfârşit, in urmă cu reisăptămâni, am primit de la poetul Ioan Hada noua sa carte, "poemeculese", o "semiantologie" după cum o subintitulează autorul.Apărută la Editura Fundaţiei Culturale "Zestrea" din Baia Mare şiavând pe copertă o fotografie de Radu Suciu, cartea conţine, pelângă textele inedite, şi piese din volumele "Versuri şi variaţiunipe teme diferite" şi "La umbra zeilor in floare". Citez cuincântare:
"De sărac
Şi flămând
Ce sunt
Salivez
Şi când văd
Fructele verzi
Din natura
Moartă."
Şi:
"Seară
Vară
Răcoare
Şi
Invelit
Cu şoapte
De stele
Vagabondul
In iarbă
Doarme
Ghemuit
Şi fericit
Ca-n pântecul
Mamei."

Inchei cu un fragment dinconfesiunea care deschide cartea acestui discret stăpân alcomparaţiei: "Prin 1986 am făcut cunoştinţă cu haiku-urilemaeştrilor Basho, Buson, Issa etc. Fascinat de frumuseţea acestuigen de poezie cu formă fixă, am incercat să scriu şi eu haiku-uri.N-am reuşit şi atunci am incercat să scriu intr-o nouă formulă opoezie scurtă, un micropoem in care emoţia artistică se naşte nu pebaza sugestiei, ca in haiku, ci pe baza unei comparaţii saumetafore foarte plastice. Profesorul de română Nicolae Scheianu adenumit această nouă formulă hadaiku. De atunci, aşa i-arămas numele."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO