Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
02.05.2008, 13:32 20

Andrei Makine - Fiica unui erou al Uniunii Sovietice. Editura Humanitas
Ivan a luptat la Stalingrad, unde a castigat cea mai inalta distinctie militara si a intalnit o femeie care-i va fi sotie. Dar dupa razboi, in loc de recompense, toate soclurile se clatina si ororile se strecoara in viata de zi cu zi a eroului. Ramas vaduv si silit sa joace comedia patriotismului de parada, Ivan isi amageste singuratatea cu alcool. Singura raza de lumina e fiica lui, ce pare sa se numere printre invingatori. Insa tanara ascunde un secret rusinos: santajata de KGB pentru o aventura de-o noapte, fata a devenit prostituata de lux in slujba serviciilor secrete sovietice. Traducere din franceza de Ileana Cantuniari.

Alexandru Ecovoiu - Cei trei copii - Mozart. Editura Polirom
"Stranietatea, ingeniozitatea si dimensiunea parabolica a povestirilor lui Alexandru Ecovoiu il situeaza pe autor in descendenta prozatorilor sud-americani, dintre care cu Borges si cu Bioy Casares are cele mai multe in comun, desi influenta nu este una directa. Rareori personajele au si nume - de cele mai multe ori, sunt indicate generic -, sunt singuratice ('construiesti singuratati', 'singuratatea te avantajeaza', afirma doua propozitii metanarative), cu un trecut incert, care poarta cu sine o aura misterioasa sau carora li se intampla lucruri bizare." Editia a doua. Prefata de Marius Chivu. (Marius Chivu)

Petru Maier Bianu - Inventarul iernilor. Editura Cartea Romaneasca
Editia a doua, revazuta. In cautarea unei autobiografii pierdute, autorul rememoreaza cea mai sensibila, falsificata si ocultata perioada a istoriei recente: anii '50-'90. S-a spus despre Inventarul iernilor ca este primul roman romanesc de factura celiniana, insa fara cinismul si mania autorului francez. Este un document de o valoare inestimabila al unei epoci care isi da, cu greutate, obstescul sfarsit, este un film realizat de Petru Maier Bianu si turnat intre copertele unei "carti salvatoare, care scoate din uitare timpul pierdut si implineste o vocatie". Autorul a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti si este presedintele Fundatiei Culturale ACCUMM.

Gunter Grass - Calcanul. Editura Leda
Traducere si note de Corneliu Papadopol. Prefata de Rodica Binder: "Romanul Calcanul (1977) nu este o scriere politica si programatica, ci, inainte de toate, este un copios joc al fanteziei, reflectat in oglinzile unei realitati imediate si in cele ale istoriei, ale caror suprafete au voite si savante proprietati deformante. Ritmul povestirii este ondulatoriu, secventele narative sunt reluate, condensate sau extinse, elementele realiste, naturaliste, burlesti, rocambolesti se succed aparent aleatoriu, satira, parodia, sarcasmul sunt dozate de autor conform unui retetar propriu care face savoarea unica a Calcanului."

Patrick McGrath - Paienjenel. Editura ART
Eroul se muta intr-o pensiune din estul Londrei, revenind dupa douazeci de ani pe strazile unde si-a petrecut copilaria. El tine un jurnal, dezgropand un trecut oribil. Amintirile lui sunt stranii, pline de ganduri nechemate, obsesive si de un miros persistent de gaz. Eroul are sentimentul ca trupul i se schimba, ca organele interne i se atrofiaza, transformandu-l intr-o fiinta secatuita, ca un paianjen cu membre lungi si ascutite. Romanul a aparut in 1990 si a fost ecranizat in 2002 de regizorul David Cronenberg, cu Ralph Fiennes, Gabriel Byrne si Miranda Richardson in rolurile principale. Traducere din limba engleza de Mircea Gafita.

Paul Aretzu - Scara din biblioteca. Editura Ideea Europeana
Cronici literare comprehensive, stranse intr-un volum cu un titlu simbolic. "La Herculanum, sub lava - noteaza autorul - a fost descoperita o biblioteca din care nu mai ramasesera decat suluri carbonizate sau pietrificate, ajunse de necitit. Cat nonsens in asemenea carti total ermetizate, dar cat de puternic simbolul lor, peste timp! Scara din biblioteca, instrument sine qua non, este o constructie aparent firava, de fapt, coloana vertebrala a unei complicate axiologii estetice. (...) Onoarea omenirii se bazeaza pe memoria culturala a cartilor, iar criticul literar/cititorul este scararul din biblioteca al autorilor."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO