Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
25.04.2008, 15:08 20

Radu Aldulescu - Sonata pentru acordeon. Editura Cartea Romaneasca
Al doilea roman din seria de autor "Radu Aldulescu" de la Cartea Romaneasca, initiata la sfarsitul anului 2007 de romanul Istoria eroilor unui tinut de verdeata si racoare. Un roman subversiv in epoca elaborarii lui, la mijlocul "intunecatului deceniu" anterevolutionar, imposibil de publicat atunci. Cartea descrie, cu brutala franchete, o lume in deriva, o umanitate pestrita de "umiliti si obiditi" recrutati din noroaiele mahalalei bucurestene si din halele dezolante, demne de un Hieronymus Bosch, ale uzinelor socialiste. O saga sumbra si grotesca a unei familii de proletari din ultimul deceniu ceausist.

Mircea Muthu - Alchimia mileniului. Editura Casa Cartii de Stiinta
Studiile reunite in volum abordeaza teme de estetica, balcanologie si comparatistica intr-un corpus unitar, subintitulat Interferente culturale si caracterizat printr-un demers critic conjugat - analitic, teoretic si tipologic. Un capitol special este consacrat conexiunilor culturale sud-est europene, care abordeaza teme precum Umanism romanesc si sud-est european, "Postbizantin" sau "premodern", Europa si Islamul, Grecii si irationalul, Sinteza bizantina, O forma de universalitate, Nicolae Iorga despre relatia Orient-Occident. Editie revazuta si adaugita fata de volumul din 1989.

Ion Simut - Simptomele actualitatii literare. Biblioteca revistei Familia
Titlul de pe coperta a patra, mult mai incitant, Ce s-a intamplat cu literatura romana in postcomunism, spune totul despre intentiile istoricului literar: o radiografie din punct de vedere literar a perioadei de dupa 1989, presupunand o critica de diagnostic, alaturi de o critica de analiza, de sinteza, de judecata imediata, de comparatism, de interpretare hermeneutica. Consemnam in acest sens cateva dintre cele mai incitante articole ale volumului: Inflatia de scriitori, Nobelabilitatea literaturii romane, Premiile literare intre scandal si normalitate, Declinul postdecembrist al poeziei, De ce sunt secrete tirajele cartilor?, Competitia postuma Eugen Barbu-Marin Preda, Nicolae Breban ca personaj.

Angela Carter - Nopti la circ. Editura Leda
Un roman distins cu prestigiosul James Tait Black Memorial Prize (cel mai prestigios premiu din Scotia) si pus in scena in 2006, la teatrele Lyric Hammersmith din Londra si Bristol Old Vic. Curtata de printul de Wales si pictata de Toulouse-Lautrec, Sophie Fevvers, femeia cu aripi de lebada, este vedeta incontestabila a circului Colonelului Kearney. Impartit intre dragostea pentru faimoasa trapezista si dorinta de a scrie cel mai bun articol din viata lui, Jack Walser, un jurnalist american, se alatura circului intr-o calatorie fascinanta prin tinuturile inghetate ale Siberiei. Traducere si note de Gabriela Grigore.

Razvan Radulescu - Viata si faptele lui Ilie Cazane. Editura Polirom
Editia a doua a romanului de debut al autorului (cu care a obtinut Premiul Uniunii Scriitorilor). Un barbat obisnuit, Ilie Cazane, prin nimic deosebit de altii, este ridicat intr-o noapte din anii 60 de oamenii Securitatii, dupa ce un oarecare povestise despre capacitatea lui de a obtine rosii mari cat dovlecii. In mod sigur descoperise vreun ingrasamant necunoscut altora. Inchis, amenintat, torturat, pus sa cultive rosii, se dovedeste ca nu are nici un ingrasamant miraculos. In ziua in care este eliberat, e calcat de un camion. Si acum incepe romanul.

Marilena Donea - George Balaita. Biobibliografie. Editura Corgal Press
Dupa cum arata scrupuloasa cercetatoare in Prefata, volumul sau incearca sa ofere "o imagine de ansamblu asupra vietii si operei lui George Balaita, valorificand informatiile existente in documente tiparite pana in acest moment. Multe din referintele cuprinse in lucrare contin adnotari constand din citate pe care le-am considerat reprezentative, fie din cronicile asupra operei, fie din articolele ori interviurile autorului, acestea din urma, in intentia de a face cunoscute informatii din viata sa (...) Am incercat realizarea unei informari cat mai complete." Un foarte util instrument de lucru.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO