Ziarul de Duminică

Carti de exceptie

Carti de exceptie
15.02.2008, 15:32 56

Colectia Ego. Publicistica a Editurii Polirom, coordonata de George Onofrei, si-a propus sa publice unele dintre cele mai cunoscute semnaturi din presa romaneasca.

Tudor Octavian - Povestiri la cafeaua de dimineata. "Norocul meu a fost ca-mi place sa muncesc tot timpul, ca am o constiinta de tamplar sau de mecanic: ma asez zilnic in fata masinii de scris fara sa ma intreb de ce. M-am intrebat uneori daca a meritat, insa una e sa-ti pui intrebari ravasitoare muncind si alta sa-ti pui aceleasi intrebari tanjind, abandonand, amanand si neducand nimic pana la capat." Volumul cuprinde texte publicate in ziar intre iunie 2006-august 2007.

Cristian Tudor Popescu - Luxul mortii. Volumul cuprinde texte aparute in ziar intre 2004 si 2007. "Aici suntem la portile Orientului, unde nimic nu e luat in serios. Ce intelegem de aici? Ca proximitatea Orientului e cea care induce neseriozitatea. Or, aceasta este o prostie. Romania nu e la portile Orientului. E la mii de mile distanta de el."

Cristian Geambasu - Dincolo de scor. Despre emotia din spatele tabelei. Volumul include texte publicate in perioada 2003-2007. "In cele aproximativ 250 de pagini, apar figuri de eroi si antieroi, de mari campioni si pseudocampioni, de oameni care au stimulat progresul si de indivizi care s-au straduit sa-l stopeze."
Alin Buzarin - Raport de cornere. Cat se intinde plapuma sportului? Prefata de Ovidiu Ioanitoaia. Autorul arunca o privire dincolo de arena sportiva, evocand "felii de viata" ale oamenilor ce se ascund in spatele statutului de vedeta.

Mihaela Miroiu - Dincolo de ingeri si draci. Etica in politica romaneasca. "Traim dupa legile facute de politicieni, ei ne configureaza institutiile care ne administreaza viata, ei voteaza cum si cati bani sa ne ia prin impozite si la ce sa foloseasca banii munciti de noi. Prin urmare, de politica nu avem unde ne refugia. In consecinta, nu ne putem refugia nici de imoralitatea acesteia."

Ruxandra Cesereanu - Naravuri romanesti. Texte de atitudine. Textele reunite in acest volum au fost publicate (intre anii 2003 si 2006) ca varii luari de pozitie (si eseuri de mentalitate) in principal in publicatiile culturale. Autoarea reia un text despre Securitate care a fost deja publicat in Gulagul in constiinta romaneasca. Memorialistica si literatura inchisorilor si lagarelor comuniste (Polirom, 2005).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO