Ziarul de Duminică

Cât costă restaurarea celui mai important instrument de secol 17 din Transilvania

 Cât costă restaurarea celui mai important instrument de secol 17 din Transilvania
14.01.2011, 14:57 71

Proiectul restaurării orgii din Rupea, demarat de Parohia Braşova Bisericii Evanghelice C.A. din România şi evaluat la suma de33.514 euro, continuă datorită participării numeroase a publiculuila concertele din Biserica Neagră.

În toamna anului 2008, orga Bisericii Evanghelice din Rupea afost mutată pe galeria de sud a Bisericii Negre, cu scopul de a ficonservată până la încheierea lucrărilor de renovare la bisericadin Rupea. Din acel moment au fost făcute şi demersurile pentrurestaurarea valorosului instrument.

La ediţiile din 2009 şi 2010 ale Festivalului "MusicaCoronensis", s-au adunat 11.250 lei din vânzarea biletelor şi dinsponsorizări, iar în fondul creat anul trecut pentru susţinereaactivităţii de restaurare s-au strâns 14.001 lei de pe urmaconcertelor de orgă din Biserica Neagră. Ultimele două ediţii aleconcertelor "La cumpăna dintre ani" au avut ca unică destinaţieorga din Rupea, aducând la bugetul proiectului 14.835 lei.

Comunitatea evanghelică din Rupea a reuşit să colecteze înultimii zece ani suma de 7.200 de euro pentru orgă. Astfel ParohiaBraşov dispune în acest moment de jumătate din costul total pentrurestaurare.

Orga Bisericii Evanghelice din Rupea, al cărei constructor estenecunoscut, poate fi considerată cel mai important instrumentpăstrat din secolul al XVII-lea în Transilvania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO