Ziarul de Duminică

Ce mai amanetam

25.08.2006, 16:38 9

In vecini, pe o strada marginita de blocuri cenusii, ca mai toate strazile din tara noastra, s-a deschis o noua microintreprindere.
La concurenta cu birourile notariale, acest soi de initiativa economica privata pare sa fie ori foarte profitabila, ori foarte necesara, ori de nestavilit in visele de bunastare pe care le hraneste.
Este vorba de o casa de amanet. Comisionul este de 0,8 la suta. Aceasta lamurire este partea cea mai vizibila din anuntul lipit pe geamul apartamentului de doua camere, parter, care candva fusese proprietatea unui rafinat si bizar intelectual, traducator de poezie in forma fixa.
Traducatorul a plecat sa traga mata de coada in Peninsula Iberica, iar apartamentul a devenit rand pe rand gogoserie, minimarket alimentar, pravalie cu haine second hand si acum, in sfarsit, ceea ce inseamna poate o aducere in realitate, casa de amanet. Alaturi de casele de schimb valutar, aceasta excrescenta a initiativei private a fost cea mai vizibila schimbare de peisaj din realitatea imediata inca din primele luni, daca nu saptamani, de dupa 1990. Amanetul este ultima solutie a familiilor scapatate de a pastra aparentele. Cel putin asa ne spun clasicii, de la Balzac la Dostoievski. Dupa amanet nu mai exista decat cimitirul saracilor. Dar asta se intampla doar intr-o societate cu reguli, adica o societate de tip clasic. La noi, amanetul este cea mai populara forma de creditare, de imprumut, dar nu pentru pastrarea aparentelor, ci pentru viata ca supravietuire.
Exista o intreaga filosofie a amanetului, din care voi desprinde doar o singura invatatura: nimic din ceea ce a fost amanetat nu se mai intoarce intocmai si, mai ales, nu se mai intoarce in aceeasi realitate. Chiar despartirea de obiecte, fiinte sau suflete ce fac substanta acestui tip de tranzactie duce la modificari substantiale si de neindreptat in relatia sinelui cu sine si a sinelui cu restul lumii. Capcana amanetului consta in iluzia recuperarii a ceea ce a fost instrainat. Recuperarea nu mai este posibila nici pentru cel care se zbate sa recastige ce a instrainat, nici pentru obiectul amanetat. Lucrurile, fiintele si sufletele, spre deosebire de bani, nu pot fi imprumutate, puse gaj sau date in amanet fara sa capete miros. Un miros specific, inconfundabil si persistent, care nu mai poate fi inlaturat vreodata.
Istoria recenta, sa spunem, cea de dupa primul razboi mondial, in care abunda tentatiile si realitatile totalitare, este plina de exemple colective si individuale de amanetare a viitorului in schimbul eliberarii de spaime, de frica incertitudinii si a poverilor pe care le incumba libertatea de a decide. Intotdeauna, cei care au avut nebunia de a decide in numele celor care erau inspaimantati sa ia o hotarare aveau la randul lor o mare spaima. Erau si sunt inspaimantati de viitorul pe care nu-l pot controla, de viitorul care apartine altora. Din acest motiv se intocmeau planuri cu bataie lunga. Proiecte care depaseau cu mult limita previzibilului si incercau, in mod mistic si naiv, prelungirea prezentului continuu. Pentru aceasta era nevoie de amanetarea viitorului, fie el individual, fie colectiv. Sunt popoare europene care au trecut prin astfel de delegare de competente, amanetandu-si viitorul, altfel
nu-mi explic fraza din testamentul politic al lui Hitler prin care acesta nu mai vedea nici un viitor, nici pentru Germania, nici pentru germani. Inainte de a se sinucide, Hitler, cu aceeasi certitudine cu care promisese un imperiu de o mie de ani, exprima necesitatea ca poporul german sa dispara. Autoritatea sa venea din faptul ca o mare parte, de fapt cei mai multi dintre germani ii incredintasera viitorul in schimbul autostrazilor, al automobilului popular si al razbunarii pentru razboiul pierdut.
Privind pe fereastra, la proaspat-deschisa casa de amanet, ma intreb daca nu, din nou, a cata oara?, incercam sa evitam Istoria delegand competentele si responsabilitatea altora, iar intre timp amanetam ce mai avem prin casa ori prin suflet, ca sa salvam aparentele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO