Ziarul de Duminică

Ce ne mai spune creierul

Ce ne mai spune creierul

Laborator RMN

27.06.2008, 20:52 24

Fara sa dau, cum am vazut ca au facut-o altii, vreo conotatie politica recentului program guvernamental de control in masa al sanatatii, nu ascund totusi faptul ca mi se pare o solutie excelenta. Romanul e din fire indolent cu sanatatea lui. Nu se lasa dus la doctor decat pe targa, iar descoperirile facute cu acel prilej se intampla adesea sa vina prea tarziu.

O cultura a explorarilor medicale preventive este ca si inexistenta, desi societatea ar trebui s-o impuna prin educatie, iar indivizii sa devina profund constienti de necesitatea si avantajele ei. Altfel vom ramane mereu expusi surprizelor de tot felul. Campania pe care am pomenit-o arata deja ca un apreciabil procent dintre cei ce se stiau pana ieri fara probleme medicale intra de astazi in atentia specialistilor in diabet si boli ale circulatiei.
Pe alte meridiane lucrurile stau mai bine, desi nici acolo nu e placut ca omul sa afle despre sine lucruri ce nu-i convin. Cand e vorba de creier, cu atat mai mult. Explorarile la care ma refer acum reprezinta contributia recenta a unui grup de radiologi de la Centrul Medical "Erasmus" din Rotterdam la investigarea cerebrala - prin metoda rezonantei magnetice nucleare - a unui important numar de olandezi. Nu pacienti ai spitalelor, ci pur si simplu cetateni olandezi, interesati (si sub acest aspect) de starea sanatatii lor. si asta desi, cum observa pe buna dreptate unul dintre conducatorii studiului, profesorul universitar dr. Aad van der Lugt, e de-a dreptul inspaimantator sa descoperi pe neasteptate ca ai vreo problema grava tocmai la cap.
Au participat la studiu 2000 de persoane cu varsta medie de 63 de ani, alese astfel tocmai pentru a se putea trage concluzii privitoare la schimbarile produse de imbatranire in creierul uman. E limpede ca asemenea schimbari se produc, iar cunoasterea lor foloseste atat stiintelor medicale, cat si persoanelor care deocamdata nu sunt pacienti ai spitalelor olandeze, dar ar putea deveni. Iar in relatia aceasta nu e tocmai indiferent cand si in ce stadiu se ajunge acolo.
Concluziile studiului arata ca unul din 60 de oameni in varsta poate avea o tumoare cerebrala de care sa nu fi stiut inca, iar altii prezinta inflamatii ale vaselor de sange din creier ce risca sa plesneasca la un moment dat. Diverse anormalitati ale creierului nu sunt deloc rare, asadar. Insa - asta e partea linistitoare a explorarilor prin RMN - multe dintre ele nu prezinta simptome alarmante si, in consecinta, nu ameninta viata. Ele trebuie avute totusi in vedere, urmarite, tinute sub control. Din lotul amintit, nici o tumoare n-a necesitat interventie chirurgicala, dar unele cazuri au fost deja dirijate de cercetatori spre evaluari suplimentare, facute de medicii specialisti. E datoria lor sa stabileasca un tratamentul preventiv, sau momentul optim pentru o eventuala operatie.
Fiindca, din nefericire, nimic nu e vesnic, iar degradarile odata incepute pot continua, agravandu-se cu trecerea anilor. La 145 de insi (cu ceva peste sapte la suta din numarul total al celor investigati) au aparut in creier imagini de tesut mort, ca urmare a asa-numitelor accidente vasculare "tacute". De pe urma acestora omul nu se alege cu pareze sau cu pierderea vorbirii. Insa, daca s-au produs, e foarte posibil ca persoanele respective sa le repete, cu consecinte mai grave decat pana acum. Medicatia adecvata devine, prin urmare, necesara si obligatorie. La fel in cazul celor 32 de persoane depistate cu tumori cerebrale benigne, deoarece si acestea pot creste cu timpul, afectand functiile vitale ale creierului si conducand uneori la moarte.
Creierul ne spune, asadar, lucruri interesante si chiar folositoare pentru sanatatea noastra, cu conditia sa fie intrebat. Scanarea repereaza evolutiile anormale ale masei cerebrale.
Studiul cercetatorilor olandezi da insa o imagine de ansamblu, ilustrativa pentru incidenta diverselor anomalii cerebrale in publicul larg. In oamenii care se considera sanatosi si, pana la proba contrara, asa sunt considerati si de ceilalti. Alte studii au in vedere, dimpotriva, omul bolnav si sansele lui de recuperare. In acest domeniu medicina inca mai are multe de facut. Creierul incepe sa fie considerat cu tot mai multa seriozitate drept o centrala neuronala miraculoasa, capabila sa reabiliteze si sa repuna in miscare organisme ajunse in impas motoriu dupa accidentele grave de care e plina lumea moderna. Cu o adecvata conducere medicala, raspunsul la asemenea afectiuni tinde sa fie unul pe care cercetatorii insisi il considerau nesperat ca eficienta pana in acest moment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO