Ziarul de Duminică

Ce vezi, ce auzi, ce pastrezi

Ce vezi, ce auzi, ce pastrezi
03.02.2009, 17:08 20

 

 
 
In direct cu Lucia di Lammermoor
Spectacolul Lucia di Lammermoor al Operei Metropolitane din New York va fi transmis in direct la The Light Cinema din Bucuresti, maine, 7 februarie, in cadrul proiectului "The Met: Live in HD". Lucia di Lammermoor, de Gaetano Donizetti, ii are in distributie pe Anna Netrebko si Rolando Villazon. Spectacolul poarta semnatura lui Mary Zimerman, costumele sunt create de Mara Blumenfeld, iar coregrafia e semnata de Daniel Peizig. Seria "The Met: Live in HD" a avut in sezonul 2007-2008 mai mult de 935.000 de spectatori, un numar superior celui al spectatorilor prezenti in aceeasi perioada de timp in sala de opera Metropolitan din New York. In sezonul 2008-2009, productiile "The Met: Live in HD" vor fi vazute in peste 850 de cinematografe echipate digital din 31 de tari de pe tot globul.
 

Pas in doi

Expozitia Legaturi de sange/ In the Blood a artistei britanice de origine romana Ilinca Cantacuzino si a bunicului sau, George Matei Cantacuzino, doi membri ai aceleiasi familii, care insa nu s-au cunoscut niciodata, este deschisa la Muzeul National Brukenthal din Sibiu. Arhitectul si artistul George Matei Cantacuzino a fost inchis din motive ideologice intre anii 1948-1953, iar dupa eliberare i s-a impus interdictia de a parasi Romania. Expozitia va putea fi vizitata la Galeriile de Arta Contemporana ale Muzeului Brukenthal pana in 20 februarie.
De-acasa din lumea larga
Familia romana, revista de cultura si credinta romaneasca, editata de Asociatia Culturala „Familia romana" si Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu" din Baia Mare, si-a incheiat primul an de aparitie cu un numar dedicat aniversarii a 90 de ani de la Marea Unire. Prin rubricile deja consacrate: File de istorie, Cununa de aur a Romaniei (dedicata romanilor din vecinatatea tarii si realizata cu concursul acestora), Actualitatea romaneasca (dedicata diasporei romanesti si continand materiale provenind, la polii extremi, din Canada si Australia), revista persevereaza in ambitioasa tentativa de a construi un loc de intalnire, simbolic „acasa", pentru romanii de pretutindeni.
 

 

Provocarea Albionului

The Poetry Society din Londra a lansat recent Concursul pentru Premiul "Corneliu M. Popescu" pe 2009, acordat unui volum de versuri tradus in engleza dintr-o alta limba europeana. Premiul bienal, in valoare de 1.500 de lire sterline, care poarta numele unuia dintre traducatorii operei lui Eminescu in limba engleza, este finantat de Fundatia Ratiu din Londra. Volume de poezie talmacite in engleza dintr-o alta limba europeana si publicate dupa 1 iunie 2007 pot fi trimise spre jurizare la The Poetry Society pana la data de 31 mai. Juriul care il va desemna pe castigatorul Premiului "Corneliu M. Popescu" pe 2009 ii are ca membri pe poetii Elaine Feinstein si Stephen Romer. Premiul "Corneliu M Popescu" a fost initiat la inceputul anilor 80 de Ion Ratiu. The Poetry Society isi sarbatoreste in 2009 centenarul.
 

 

 

O premiera mondiala marca Viorica Cortez (FOTO)

 

Mezzosoprana Viorica Cortez a interpretat in premiera mondiala opera Affaire etrangere de Valentin Villenave, duminica, 1 februarie, la Opera de Comedie din Montpellier. Au urmat alte doua spectacole, pe 3, respectiv 5 februarie. Dirijorul lor a fost Samuel Jean, iar regia artistica a fost semnata de Richard Mittou. Viorica Cortez a interpretat in aceasta opera rolul Dieu (Dumnezeu). Este un alt debut pentru mezzosoprana romana, care isi continua drumul pe scenele lumii cu inteligenta, eleganta si incredere.
 

S-a deschis Portalul Moisil

Recent, la Liceul "Grigore Moisil" din Bucuresti, a avut loc lansarea oficiala a primului portal educational din Romania de tip "Learning Gateway": "portal.moisil.ro". Peste 95% din totalul de 770 de elevi ai liceului, majoritatea parintilor acestora, majoritatea profesorilor liceului, reprezentanti ai comunitatii locale, ai Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti si ai Inspectoratului Scolar al Sectorului, precum si un inspector general din Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii s-au implicat in proiect inca de la debutul acestuia. Portalul Moisil permite un grad sporit de interactivitate si comunicare atat intre profesori, elevi si parinti, cat si in randul elevilor, creandu-se premisele unei modalitati moderne de a invata, mult mai deschisa, flexibila si accesibila. Procesul didactic este imbunatatit prin utilizarea solutiei AeL dezvoltata de SIVECO Romania.
 

Caii care au trecut Oceanul

Spectacolul Caii la fereastra, dupa piesa omonima a lui Matei Visniec, a fost pus in scena la Trap Door Theatre din Chicago de regizorul Radu Alexandru Nica si va fi prezentat publicului american intre 19 martie si 25 aprilie. Montarea a beneficiat de sprijinul ICR New York si ii are in distributie pe John Gray, David Holcombe, John Kahara, Beata Pilch, Tiffany Ross si Holly Thomas. Caii la fereastra reprezinta o examinare patrunzatoare a angoasei mintale si emotionale prin care trec cei ramasi acasa in timpul razboaielor. In 1987, spectacolul a fost interzis in Romania cu o zi inainte de premiera sa la Teatrul Nottara. In acea perioada, Matei Visniec, aflat in Franta, a hotarat sa se stabileasca in aceasta tara si a cerut azil politic.
 

Cat trage Carul cu boi

 

Tabloul Car cu boi de Nicolae Grigorescu a fost vandut duminica trecuta, pentru suma de 160.000 de lei, la licitatia organizata de Casa Goldart. Lucrarea, un ulei/lemn semnat stanga jos si expertizat in 1920 de J. Al. Steriadi, I. Theodorescu Sion si Arthur Verona, dateaza, probabil, din perioada alba a artistului, o perioada a maturitatii sale artistice. Desi tabloul era estimat la 175.000-200.000 de lei, licitatia a avut un pret de pornire de 143.000 de lei si s-a vandut unei persoane din Romania. Urmatoarea licitatie a Casei Goldart va avea loc pe 15 februarie.
 

Invitatie la Venetia

Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica (IRCCU) de la Venetia organizeaza un concurs pentru acordarea unei rezidente pe perioada celei de-a 53-a editii a Bienalei de Arta de la Venetia (7 iunie - 22 noiembrie). Tema proiectelor inscrise in concurs pentru obtinerea acestei rezidente va trebui sa se incadreze in criteriile generale si in tematica celei de-a 53-a editii a Bienalei de Arta de la Venetia 2009, care se va desfasura sub genericul "Making Worlds". Pe perioada desfasurarii bienalei, castigatorul rezidentei acordate de IRCCU va beneficia de o bursa lunara in valoare de 1.000 de euro si de cazare gratuita la sediul institutului. Candidatii isi pot depune proiectele la IRCCU pana la data de 25 martie, urmand ca rezultatele concursului sa fie anuntate pe 6 aprilie. Mai multe informatii, pe site-ul Institutului Cultural Roman, www.icr.ro.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO