Ziarul de Duminică

Ce vraji a mai facut J.K.R.?

Ce vraji a mai facut J.K.R.?
29.02.2008, 20:17 117

Cand tocmai credeam ca doamna J.K. Rowling si-a epuizat, fara drept de apel, resursele imaginative, am avut o surpriza de proportii, al carei nume de scena este The Tales of Beeddle the Bard. Atentie, nu e vorba doar despre o resuscitare a facultatilor narative ale creatoarei lui Harry Potter, ci si despre o inovatie ce tine de marketing. Ca a fost sau nu ideea ei manageriala, asta nici nu mai conteaza. Produsul exista intr-o forma prospera, si, asa cum veti vedea, si-a atins cel putin unul dintre scopuri.
Odata cu aventurile lui Harry Potter notiunea de best-seller a capatat noi dimensiuni: nu ne referim doar la amploarea vanzarilor, care a depasit strasnic orice soi de precedent in materie (activitatea librariilor americane, bunaoara, a cunoscut anul trecut o progresie a vanzarilor de 1,1 %, pentru ca, potrivit analistilor, a fost un an cu Harry Potter, ca si 2005), ci si la psihoza turbionara care i-a absorbit pe aproape toti copiii planetei si la renasterea poftei de lectura in randul tinerei generatii.
Iata insa ca doamna Rowling a mai nascocit o forma de a vinde bine sau, daca doriti, de a face un best-seller. Pornind de la faptul ca profesorul Albus Dumbledore ii lasase mostenire lui Hermione o culegere de basme magice, Povestile bardului Beedle (care se dovedesc capitale in lupta care il opune pe Harry lui Cap-de-Mort), scriitoarea britanica s-a apucat de alcatuirea unui tom post-Harry, ca un soi de adio dramatic, care nu doar contine naratiunile lui Beedle, ci face si "o ultima referire la saga micului vrajitor". Desi as putea paria ca nu va fi ultima, sa ne uitam cu un ochi atent la continutul cartii, dar mai ales la ambalaj, pentru ca el i-a sporit, incredibil de mult, pretul. Inauntru sunt puse alaturi cinci povesti: The Wizard and the Hopping Pot, The Fountain of Fair Fortune, The Warlock's Hairy Heart, Babbitty Rabbitty and her Cackling Stump si The Tale of the Three Brothers, toate scrise de mana si asezonate cu enluminuri facute de mana, talentata si in materie de desen, a doamnei Rowling. Exista doar 7 (sapte exemplare) din acest volum, si toate au fost legate in piele, cu ferecaturi de argint si giuvaeruri (vezi foto). Sase dintre ele au fost cadorisite unor personaje care au avut un rol decisiv in aventura editoriala Harry Potter, iar una a ajuns la licitatie la Sotheby's, la Londra. Ei bine, acest best-seller unicat, ca altfel nu stiu cum sa-i spun, a pornit de la pretul de 70.000 de lire sterline si a fost adjudecat pentru 1,95 milioane de lire (adica mai mult de 2,7 milioane de euro), pe care i-a oferit Amazon.com (pentru detalii, consultati site-ul marelui vanzator on-line) si care au fost donati fundatiei Children's Voice. O suma care depaseste, probabil, banii adunati din drepturi de autor de toti scriitorii & traducatorii din Ro..., scuzati, din Hogwarts, pret de un an de zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO