Ziarul de Duminică

Cei mai bine vânduţi pictori contemporani. Basquiat, steaua căzătoare/ de Daniel Nicolescu

Cei mai bine vânduţi pictori contemporani. Basquiat, steaua căzătoare/ de Daniel Nicolescu

Cei mai bine vânduţi pictori contemporani. Basquiat, steaua căzătoare

20.01.2011, 23:57 668

Aşa cum anunţasem în numărul precedent al ZD, vom prezenta,succint, biografia artistică a celor 10 magnifici ai picturiicontemporane şi fluctuaţiile lor de cotă din ultima vreme. Cum seva putea vedea, salturile sunt descumpănitoare şi validează unadevăr descurajant: cei care investesc actualmente în marea picturăau nevoie nu doar de fler, ci şi de multă şansă.

Cu câteva săptămâni în urmă, o prietenă plasticiană carelocuieşte, pentru o perioadă, la Paris a avut o întâlnire cu ungalerist şi cu un prieten excentric al acestuia (pe care nu îlcunoştea), la un restaurant cu pretenţii de pe Rue de Seine.
După câteva ceasuri de conversaţii agreabil culturale,necunoscutul, un personaj de vreo şaizeci şi ceva de ani, a achitatmagnanim nota de plată şi s-a retras într-un fum dens de trabuc.Întrebându-l ulterior pe galerist (acţionar şi la o casă delicitaţii) cu ce ocupă pitorescul personaj, află că "acesta nu facenimic". Sau, mă rog, nimic notabil în ordinea vreunei activităţiprofesionale. Trăieşte însă pe picior mare, pentru că, în urmă cucâţiva ani (destui), a cumpărat, mânat de o inspiraţie subită, oduzină de Basquiat. Când i se goleşte vistieria, mai scoate lalicitaţie o pânză, după care trăieşte fără griji câţiva ani.
Cum a ajuns legendarul Basquiat, prietenul nu mai puţinbizarului Warhol, la uluitoarea valoarea de piaţă de azi?
Cota lui şi-a luat zborul spre înalturi după decesul său, lavârsta de 27 de ani, survenit la 12 august 1988 (după un speedball,amestec de heroină şi cocaină). La trei luni după moarte, casaChristie's scoate la vânzare o pânză realizată în tehnică mixtă, pecare o propune la 25.000 USD. Ciocanul cade stupefiant (scuzaţi devorbă proastă!) la 100.000 USD.
După doar câteva zile, rivala Sotheby's prilejuieşte, la osesiune de licitaţie, o escaladare de preţ la fel de şocantă. Evorba despre pânza "Red Rabbit", lansată la 25 de mii şi adjudecatătot la 100 de mii de dolari. Preţurile pentru Basquiat cresc îngalop în perioada următoare (o perioadă fastă pentru piaţa artă,coincizând cu euforia speculativă globală). Basquiat atingemilionul pe 12 septembrie 1998, cu un autoportret de maridimensiuni. Suma estimată de Christie's este de 400-600.000 USD,dar se ridică la... 3 milioane (e vorba despre "Self-Portrait" -realizat în 1982, foto 2).
Vârful este atins în 2007, când pictura în acrilic "Da Vinci'sWater Theory", acihiziţionată în 2001 cu 300.000 USD, esterevândută în luna mai, la Sotheby's NY, cu un milion de euro. Pe 15mai 2007, un tablou realizat în tehnică mixtă atinge scorul de 13milioane de dolari (întâia depăşire a pragului psihologic de 10milioane). Potrivit Art Price, la douăzeci de ani de la moarte,sumele pentru care au fost adjudecate operele lui Basquiat augenerat 102 milioane de dolari. Este anul în care volumul deafaceri cu marca Jean-Michel Basquiat creşte cu 278%.
Între iulie 2008 şi iunie 2009, numărul de licitaţii depăşindmilionul s-au restrâns serios (practic la jumătate, de la 17 la 9),însă a revenit (13 adjudecări peste milion) spre zări optimiste în2010, anul de care ne ocupăm jalonând şi un record, în 12 mai, cândpânza "Untitled (Stardust)" (foto 2) a căzut sub ciocan laSotheby's pentru 6,4 milioane de dolari.
Pictorul de grafitti, cu tată haitian şi mamă portoricană,golanul din Brooklyn care şi-a început cariera dând cu spray pepereţii Manhattan, cel mai tânăr pictor invitat vreodată laWhitney Museum ofAmerican Art (avea, pe atunci, 23 de ani, foto 3),steaua căzătoare a picturii contemporane, va avea o posteritateuluitoare, vânzările lucrărilor sale situându-se cu puţin în urmacelor ale lui Matisse, dar surclasându-le pe cele ale lui FernandLéger.
DANIEL NICOLESCU. Absolvent, în 1982, al UniversităţiiBucureşti, Facultatea de filologie, secţia română-portugheză.Redactor principal (şi, începând cu 1991, grafician copertator) laEditura Eminescu, între 1985-2003. Colaborări (cronică literară,cronică plastică, traduceri) la numeroase reviste culturale,începând cu 1974. Redactor şi art-director la diverse publicaţiidin ţară. A semnat mai multe volume de traduceri şi un volum deinterviuri. Din anul 2000 până în 2009 - editor executiv la Ziarulde Duminică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO