Ziarul de Duminică

Chelner cu vesta antiglont

13.06.2008, 20:55 43

Loredana, sotia unui om de afaceri prosper (dar aflat pe listele celor suspectati de spalare de bani), bea o cafea pe terasa unui restaurant. Amantul ei, un actor celebru, intarzie la intalnire.
In compensatie, femeia devine receptiva la curtea pe care i-o face un chelner, Stamate, trecut de cincizeci de ani, stilat, capabil sa iubeasca romantic (desi are o nevasta grasa si patru copii - sau poate tocmai de aceea).
Cand afla de aventura extraconjugala a Loredanei, sotul ei intra in legatura cu un ucigas platit si ii cere sa-l impuste pe Stamate. Dar chelnerul poarta vesta antiglont si doar se preface ca moare, pentru ca sotia lui sa-l poata santaja pe omul de afaceri.
Acesta este, in linii mari, subiectul romanului de aproape 600 de pagini Joc periculos, publicat recent de Aristide K. Demetrescu (localitate nementionata, Ed. STS, 2008). Intamplarile, copiate rudimentar dupa cele din cartile (si filmele) americane "de actiune", sunt aproape toate neverosimile. Ce chelner poarta vesta antiglont? Autorul precizeaza ca salvatoarea vesta ii fusese daruita lui Stamate la Craciun chiar de sotia lui. Dar ce femeie face sotului ei, chelner, un asemenea cadou?
Cu totul falsa este si scena alegerii ucigasului platit de catre sotul gelos. Un politist (corupt) il aduce pe acesta in fata unui geam prin care poate sa vada fara sa fie vazut si ii cere sa aleaga dintre killer-ii care stau aliniati, cu mainile impreunate in fata, ca fotbalistii cand fac zid pentru a respinge o lovitura libera executata de adversari. Omul de afaceri, Camilian K. Elefteride (asa crede romancierul ca se numesc cei din protipendada!), opteaza pentru barbatul cu cei mai reliefati muschi (desi acesta urmeaza sa manuiasca un pistol, nu sa boxeze!).
Romanul ar avea mult de castigat, s-ar salva pur si simplu de la ridicol, daca ar fi o parodie. Dar nu e. Autorul ia in serios aceste puerilitati, din care am mentionat doar cateva, ca si cum ar fi vorba de faptele unor semizei.
Nefiresc este si limbajul folosit de personaje. Din dorinta de a imita stilul argotic din romanele politiste americane, Camilian K. Elefteride le atribuie eroilor sai replici strident-inautentice. Este greu de crezut ca un om de afaceri, fie si veros, spune: "Daca o mierleste labagiul ala, om te-am facut. Da' sa nu ciripesti ceva, ca o sa blestemi ziua in care ai iesit din fofoloanca ma-tii".
La asemenea fraze, care ii ranesc sensibilitatea, cititorul regreta ca nu poarta si el o vesta antiglont.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO