Ziarul de Duminică

CICA NISTE SCRIITORI / Comedia numelor

CICA NISTE SCRIITORI  / Comedia numelor
23.06.2009, 15:47 36

Intamplarea s-a petrecut la Casa Scanteii, la inceputul anilor ’80. Un ins cu haine ponosite, sosit din provincie dupa o noapte de mers cu trenul, strabatea ezitant culoarele lugubrei cladiri, cu un manuscris sub brat.

– Pe cine cautati? l-am intrebat, gata sa-l indrum.
– Pe un tovaras…
– Cum il cheama?
– Paaai… Sunt nedormit… Nu-mi amintesc exact… Ceafagroasa… Gatlung… Sprancenedese… Asa ceva.
A trebuit sa fac un efort de imaginatie ca sa-mi dau seama ca ratacitul il cauta pe Nicolae Dan Fruntelata.
 
*
In 1971, am facut cunostinta cu Dinu Flamand, care era de aceeasi varsta cu mine si colabora, ca si mine, cu articole de critica literara la „Luceafarul". El mi-a intins mana si s-a prezentat:
– Dinu Flamand.
Eu i-am raspuns:
– Alex Stefanescu, tot flamand.
 
*
Dupa 1989, m-am grabit sa merg la Paris, fericit ca pot vedea in sfarsit Occidentul. Acolo l-am cunoscut, printre altii, pe scriitorul si omul de afaceri Leonida Mamaliga, care mi-a propus sa luam pranzul impreuna, la resedinta sa din Neuilly-sur-Seine.
La masa, spre surprinderea mea, s-a servit si mamaliga. M-am gandit imediat ca, in cursul conversatiei, s-ar putea sa apara o confuzie neplacuta intre numele gazdei si numele traditionalului aliment romanesc. Ca sa o evit, am hotarat in sinea mea sa recurg la o diferentiere terminologica si anume domnului Mamaliga sa-i spun „domnule Mamaliga", iar mamaliga sa o numesc „mamaliguta".
Iata insa ca trecand la aplicarea formulei m-am zapacit si interlocutorul meu a putut auzi la un moment dat:
– Da, domnule Mamaliguta, aveti dreptate.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO